Wet gebruik Friese taal

Reactie

Naam gepensioneerd advocaat (mr T.A. Jansen)
Plaats Sneek
Datum 14 april 2011

Vraag1

Wij ontvangen graag uw reactie op het voorstel.
Uitvloeisel vanhet Europees Handvest voor regionale talen, waarbij 'n grote fout is gemaakt door de 1e en 2e kamer door op dat Handvest in te haken. Er bestaat een panische angst bij politieke partijen om zelfs bij de kleinste groeperingen, antipatie op te roepen. Politiek Nederland draaft achter elkaar aan. Ondergetekende heeft 33 jaar als advocaat te Sneek gewerkt.
Daar is de voertaal Nederlands; een enkele uitzondering dáárgelaten. In de omliggende dorpen wordt wel veel Fries gesproken.
IK heb nooit gemerkt dat er communicatieproblemen ontstonden doordat ik, de rechterlijke macht of collega's de friese taal niet beheersten . Rden iiedere Fries is ook de nederlandse taal machtig Ik ben van mening dat het op zich al optuigen van een wetsvoorstel als het onderhavige een nodeloos zeer kostbare aangelegenheid is en bovendien nóch veel meer kostbare en overbodige consequenties heeft. In alle jaren dat ik in Friesland woonachtig was, is het mij duidelijk geworden dat lobby voor de friese taal, in hoofdzaak gevoerd wordt door dweperige ambtenaren en onderwijzend basisschool personeel. De gemiddelde Fries heeft helemaal geen behoefte aan het wetsvoorstel, al zal hij er zich ook niet tegen verzetten. Waarom niet? Omdat hij snakt naar enig aanzien bij de - wat hij noemt - "hollander" jegens wie hij zich over het algemeen minderwaardig voelt. Hetzelfde verschijnsel treft men aan bij de bevolking van andere regionale uithoeken. Zich onderscheiden, doet men echter niet door de erkenning van het Fries als tweede taal, maar door aansprekende prestaties. Dit verklaart ook de grote sympathie die de voetbalclub Heerenveen en andere friese sportlieden hebben.
Naar mijn mening is er dus uitsluitend vanwege emotionele aspecten wellicht behoefte aan het de nieuwe wet, maar zeker niet vanuit de praktische invalshoek. Het wetsvoorstel discrimineert de niet friestalige bewoners van de provincie en dwingt hen om zich die taal wel eigen te maken; is in die zin contra-productief.
Een dergelijke ontwikkeling is volstrekt in tegenstelling tot hetgeen zich mondiaal voltrekt: globalisering alom. Toenemend gebruik van de wereldtalen en afnemend gebruik van kleine talen en dialecten.
De nieuwe wet draait de tijd terug en dreigt van Friesland een openluchtmuseum te maken terwijl de provincie en haar inwoners juist graag voor vol aangezien willen worden.