Wetsvoorstel tot wijziging van artikel 62 Geneesmiddelenwet

Reactie

Naam huisarts n.p., oud inspecteur IGJ, vz RvT pharmacon certificerend orgaan (hr M.J.A. de Wit)
Plaats Kaatsheuvel
Datum 21 december 2023

Vraag1

U kunt reageren op de voorgestelde wijziging van artikel 62 Geneesmiddelenwet.
De voorgestelde wetswijziging om digitaal verkoop van UAD geneesmiddelen mogelijk te maken en in te kaderen is zinnig en nuttig.
Het tweede deel van de wetswijziging over digitale ondersteuning in het verkooppunt bij het ter hand stellen van UAD geneesmiddelen in plaats van mondelinge toelichting door een (assistent) drogist is ongewenst.

Toelichting
In het kader van medicatie veiligheid behoeven UAD geneesmiddelen goede en op de persoon gerichte toelichting bij overhandiging om ongewenste bijwerkingen en interacties te voorkomen. Voor de ruim 2 miljoen mensen in Nederland die functioneel analfabeet en/of digibeet zijn is een mondelinge toelichting de enige manier waarop je het niet kunnen lezen of begrijpen van de bijsluiter kunt compenseren. Een tablet met ondersteuning op afstand is voor deze doelgroep geen oplossing, de drempel tot gebruik daarvan is te hoog met als gevolg dat deze mensen geneesmiddelen gaan gebruiken zonder voldoende kennis. Een tablet is altijd een aanvullende mogelijkheid voor die mensen die weten hoe daarmee om te gaan en kan naast mondelinge informatie een goed doel zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel inwoners hun kennis van het gebruik van geneesmiddelen overschatten en ongewenste interacties en bijwerkingen krijgen als zij onvoldoende gerichte informatie krijgen.

Een tablet of ondersteuning op afstand in plaats van persoonlijke zorg past ook niet in het algemene beleid in de zorg.
Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) heeft tot doel de vraag naar zorg op een zo laag mogelijk niveau af te handelen en daarmee de zorgvraag op gespecialiseerd niveau te verminderen. De drogist kan bij kleine kwalen en klachten voor vele Nederlanders een belangrijke rol vervullen die de huisartsen voorziening ontlast. En dit geldt zeker voor al die mensen die thuisarts.nl en soortgelijke informatie bronnen niet kunnen raadplegen.
Als wij praten over bestaanszekerheid en leefbaarheid moeten wij ons realiseren dat digitalisering een aanvulling, een ondersteuning is maar voor heel veel inwoners geen vervanging van persoonsgerichte zorg. Volledig inzetten op digitalisering sluit mensen buiten die vaak het meeste behoefte hebben aan nadere informatie.