Wetsvoorstel 1 april aanmelding, toelatingsrecht en recht op studiekeuzeadvies in het mbo.

Reactie

Naam Grafisch Lyceum Rotterdam (A.E. van der Meij)
Plaats Rotterdam
Datum 17 augustus 2015

Vraag1

Bent u van mening dat de maatregelen uit dit wetsvoorstel bijdragen aan het bereiken van de doelstelling die wordt beschreven in paragraaf 1 van de toelichting, te weten het goed laten verlopen van de overstap van jongeren naar het mbo en het daarbij versterken van de positie van de jongere?
Nee, ik denk dat de bijdrage beperkt is.
Jongeren hebben ook beperkingen nodig zoals geschiktheid en arbeidsmarktrelevantie die hen helpen de geode keuze te maken.

Vraag2

Voorliggend wetsvoorstel introduceert een aanmelddatum voor het mbo van 1 april. Dit houdt in dat alle jongeren die zich willen aanmelden voor een mbo-opleiding, dit uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende studiejaar doen. Wat vindt u van het voorstel om een vroegtijdige aanmelddatum in te voeren en wat vindt u in dat verband van de datum van 1 april?
de datum van 1 april is goed. Het zorgt ervoor dat de keuze niet tot het laatste moment kan worden utgesteld.
Het werkt wel in de hand dat er haast zal ontstaan die een overwogen keuze ind e weg staat.

Vraag3

Om de kans te verkleinen dat een jongere bij de overstap tussen vo en mbo uit het zicht verdwijnt en niet begeleid kan worden naar een (tijdige) aanmelding, verplicht dit wetsvoorstel de uitwisseling van een beperkt aantal gegevens betreffende de aanmelding van jongeren tussen scholen, instellingen en gemeenten. Deze plicht en de doelgroep van jongeren die het betreft, wordt uitgewerkt in paragraaf 2.1.2 van de toelichting.
Wat vindt u van deze verplichting om de jongeren in beeld te houden bij de overstap? Ziet deze verplichting toe op de juiste doelgroep?
ja

Vraag4

Wat vindt u van de invoering van een recht op een studiekeuzeadvies voor studenten die zich uiterlijk op 1 april aanmelden voor een mbo-opleiding?
voor sommige scholen is dit lasting te realiseren.
Daarvoor is beeld nodig van de breedte van het opleidingenaanbod dat zal bij de vakscholen ontbreken.
Voor ROC zal dit binnen hun aanbod mogelijk zijn.

Vraag5

Hoe beoordeelt u de invoering van een toelatingsrecht voor iedere student die zich aanmeldt voor een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 en die aan de vooropleidingseisen voldoet?
Het beoogde doel ondersteun ik maar de uitwerking niet.
Het aanbod van opleidingen binnen een school kan zo zijn dat een student voor geen van de opleidingen geschikt is. Het recht levert dan niks op. Het diploma VMBO geeft al afdoende rechten.

Vraag6

Wat vindt u ervan dat dit toelatingsrecht zodanig is afgebakend dat mbo-instellingen de mogelijkheid hebben om studenten te weigeren die:
-In de afgelopen drie jaar al aan drie verschillende opleidingen ingeschreven zijn geweest of
-In de afgelopen zes jaar gedurende drie aaneengesloten jaren ingeschreven zijn geweest zonder diploma te halen?
goed

Vraag7

Wilt u nog op andere onderdelen van dit wetsvoorstel reageren?
nee