Aanpassing Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten en Besluit Participatiewet vanwege Participatiewet in balans
Reactie
Naam
|
Werkzaak Rivierenland (M. Haverkort)
|
Plaats
|
Geldermalsen
|
Datum
|
23 september 2024
|
Vraag1
Het huidige Maatregelenbesluit bevat een gebonden bevoegdheid voor het opleggen van een maatregel. Met de voorgestelde wijziging van het besluit wordt er meer ruimte gecreëerd voor gemeenten en uitvoeringsinstanties om af te wegen of een maatregel moet worden opgelegd. Wat vindt u van dit voorstel?
Werkzaak Rivierenland staat achter de bedoeling van de wetgever om hardheden bij sanctionering binnen de gehele sociale zekerheid te voorkomen. Ook zijn wij voor uniformiteit. Daarom is Werkzaak blij dat schending van de uniforme arbeidsverplichtingen uit de Pw minder hard gesanctioneerd gaat worden. Wel vragen wij ons af of het onderhavige Maatregelenbesluit de gewenste uniformiteit gaat opleveren. Hoewel de nieuwe categorisering uitwijst dat de standaardsanctionering inderdaad minder hard uitpakt, zien wij een te grote bandbreedte per categorie om de maatregel te bepalen. De kaders zijn dan wel vastgesteld, maar binnen de categorie is nog zoveel ruimte dat deze juist een verschillende uitwerking kunnen hebben. Volgens Werkzaak wordt de gewenste uniformiteit daarmee onvoldoende bereikt.
Daarnaast lijkt het erop dat de gemeenten o.g.v. de Pw in balans verordeningsplichtig blijven, al voorziet het Maatregelenbesluit al in kaders om af te stemmen. De verhouding tussen die twee is onduidelijk. Daarbij zullen er beleidsregels nodig zijn om nadere invulling te geven aan de discretionaire bevoegdheden in het Maatregelenbesluit. Dit alles leidt mogelijk tot verwarring en onduidelijkheid.
Tot slot is er sanctionering opgenomen voor het onvoldoende meewerken, de zogenaamde medewerkingsverplichting. Dit sluit volgens ons niet goed aan bij de bevoegdheid van het college om het recht op uitkering op te schorten bij onvoldoende medewerking.