Aanpassing Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten en Besluit Participatiewet vanwege Participatiewet in balans

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 30 augustus 2024

Vraag1

Het huidige Maatregelenbesluit bevat een gebonden bevoegdheid voor het opleggen van een maatregel. Met de voorgestelde wijziging van het besluit wordt er meer ruimte gecreëerd voor gemeenten en uitvoeringsinstanties om af te wegen of een maatregel moet worden opgelegd. Wat vindt u van dit voorstel?
In de nota van toelichting lees ik onder "1.3 Toepasselijke wetten":

"Het onderhavige besluit stelt regels met betrekking tot op te leggen bestuurlijke maatregelen op grond van de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW), de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wet WIA), de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ), de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong), de Wet arbeid en zorg (Wazo), de Toeslagenwet (TW), de Algemene ouderdomswet (AOW), de Algemene nabestaandenwet (Anw), de Algemene kinderbijslagwet (AKW), de Wet inkomensvoorziening oudere werknemers (IOW), de Remigratiewet (RW), de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI), de Pw, de IOAW en de IOAZ."

Dit zijn maar liefst 17 wetten. Terwijl het hele sociale stelsel toch maar op een een beperkt aantal doelen is gericht: we zien graag dat iedereen financieel gezond is, en iemands precieze positie op de welvaartsladder mag alleen maar afhangen van factoren die de persoon zelf in de hand heeft (werken moet lonen, op pech hoort geen straf te staan), dat is het wel zo'n beetje. De maatregelen waar dit voorstel over gaat raken de financiële positie via factoren die de persoon zelf in de hand heeft en ligt dus in het verlengde hiervan.

Wat mij betreft mag er nog veel meer in de sociale zekerheid worden gelijkgetrokken, door minder details vast te leggen en meer ruimte te geven aan gemeenten en uitvoeringsinstanties om deze zelf in te vullen op maat van de situatie en het gedrag van de individuele burger. Geen wetten maar richtlijnen, allicht op basis van "pas toe of leg uit".