Wijziging Postwet 2009

Reactie

Naam LL.B Daisy Hidding
Plaats Langeraar
Datum 10 april 2019

Vraag1

Het Ministerie van EZK verneemt graag eventuele reacties van marktpartijen op de bijgaande conceptwijziging (of delen daarvan) van de Postwet 2009.

Allereerst vind ik het een goed streven, de post is aanzienlijk minder geworden en de poststukken die verstuurd worden zijn steeds meer gaan kosten. De digitalisering vind ik wel van deze tijd. Maar zou er dan ook aandacht kunnen komen voor de inzending van de poststukken? Dit zou bijvoorbeeld ook digitaal kunnen. Dat scheelt printen, ophalen van de post en weer een handeling namelijk inscannen. (Dit kan natuurlijk ook per email, dat weet ik maar misschien zijn er instanties die perse per 'post' moeten).
In sommige gevallen moet een origineel poststuk (aangetekend) verstuurd worden. Hoe wordt daar dan mee omgegaan? Een beschikking van een rechtbank bevat gevoellige informatie. Zo ook een brief van de bank met mijn pin code. Wordt dit alsnog bezorgd, krijg ik een ophaal verzoek? Wat is daar de gang van zaken van. Daarbij, meer mensen die een poststuk in de handen hebben is meer kans op menselijke fouten.
Wellicht zou er een codering op een enveloppe kunnen? Deze post is bestemd voor digitalisering o.i.d.? Of korter, en A = afleveren een D = digitaal.

Vraag2

Het Ministerie van EZK verneemt graag of dit voorstel in voldoende mate bijdraagt aan het faciliteren van een ontwikkeling naar een brede bezorgmarkt, zoals toegelicht in de Memorie van Toelichting.
In het kort: Wordt er nagedacht aan mensen die helemaal niet digitaal willen zijn? ouderen, immigranten met een niet-westerse achtergrond?
Daklozen? Komen hier dan bijvoorbeeld internet cafe's voor om je post te kunnen inzien?