Wetsvoorstel aanvullende tegemoetkoming voor studenten die onder het studievoorschotstelsel hebben gestudeerd

Reactie

Naam B.M. Rijvers
Plaats Velserbroek
Datum 26 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel aanvullende tegemoetkoming voor studenten die onder het studievoorschotstelsel hebben gestudeerd? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De tegemoetkoming, of handreiking, is gebaseerd op het feit dat er ongelijkheid is ontstaan. Het is mooi dat er nu gekeken wordt naar maatregelen om die ongelijkheid aan te pakken.

Vreemd genoeg is de maatregel niet gebaseerd op de ongelijkheid maar op het budget dat ervoor beschikbaar is en het aantal mensen dat er niet zelf al een oplossing voor heeft gevonden.

Dit voelt een beetje als een aanrijding met en groep fietsers veroorzaken (terwijl omstanders op straat waarschuwingen riepen) en dan jezelf voor de kosten verdedigen door te zeggen: ach, die ene fiets was toch al brak, je kan wel een paar maanden eerder zonder. En die andere fiets was al helemaal afbetaald dus die schade telt niet. Oh en die ene persoon heeft twee fietsen dus die lijdt eigenlijk geen schade. En trouwens, ik heb maar geld om iedereen een nieuw spatbord of bagagedrager te geven, dus dat was het.

Naar mijn mening zou het rechtvaardig zijn om te kijken naar de ongelijkheid door een vergelijking te maken. Die pas je dan toe om er een bedrag of percentage uit te krijgen. Veel werk natuurlijk maar dat is het opruimen van schade nu eenmaal. Dat bedrag keer je dan uit. Of je noemt het een handreiking en keert een percentage ervan uit. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Dan nog over het plotseling opleggen van rente over de studielening… Dit schuurt nogal bij de betrokken studenten. Zij zijn de lening aangegaan onder bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden zijn vervolgens eenzijdig gewijzigd. Dit is misschien nog wel belastender dan de studieschuld zelf. Daar hadden ze tenslotte wel vooraf al een redelijk beeld van en inzicht in tijdens de looptijd. Het zou mooi zijn als er duidelijkheid komt over of die rente nog verder omhoog gaat (of juist omlaag) want nu hangt het als een zwaard van Damocles boven de studieschuld. In hoeverre is hiermee rekening gehouden in het toewijzen van het beschikbare budget?