Uitwerking eisen abortuspil huisarts

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 12 november 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de AMvB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.

Het is mogelijk te reageren op de onderdelen die in de AMvB vermeld staan: scholing, registratie en zorgvuldigheidseisen.

Het is niet mogelijk om te reageren op de overige implementatie-aspecten die niet in de AMvB staan.
Als huisarts vind ik deze wet geen goed idee. Dit om een aantal redenen (deels herhaling van argumenten collega huisarts Kruijer)
1 Door huisartsen de mogelijkheid te bieden deze vorm van abortus uit te voeren wordt de hele beroepsgroep belast, waarvan een groot deel dit helemaal niet wil. Er zijn nu geen eisen aan de bereikbaarheid voor vragen en/of medische complicaties na de behandeling. Dit is via de huidige zorg via de klinieken WEL goed geregeld. Dit betekent dat vragen en complicaties optredende ten tijde van de avond-, nacht-, weekend- uren alle huisartsen verantwoordelijk worden voor de zorg rondom abortus. Ook de huisartsen die kiezen deze behandeling zelf niet uit te voeren en niet verplicht zijn zich hierin te scholen. Ik pleit er dan ook voor dat een aanvullende zorgvuldigheidseis is dat de huisarts die de behandeling heeft uitgevoerd ook bereikbaar blijft voor deze vragen en/of complicaties of dit met een collega die hierin ook geschoold is en de behandeling zelf ook uitvoert regelt. Anders komt deze zorg ongevraagd (en in veel gevallen ongewild) bij ALLE huisartsen op hun bord.
2 We hebben zeer hoogstaande abortuszorg die geleverd wordt door hiervoor speciaal opgeleide abortus artsen. Door de abortus zorg zo richting de huisarts te schuiven vrezen wij een verschraling in de toekomst met ook bezuinigingen voor abortuszorg en abortusartsen.
3 Een huisarts heeft vaak geen mogelijkheid een echo te verrichten, hier moet een vrouw altijd voor verwezen worden, bijvoorbeeld naar de gynaecoloog. Dit is wel nodig om de zwangerschapstermijn te bepalen. Dit gaat dus in de toekomst een aanzienlijke vertraging opleveren voor vrouwen. Abortusklinieken doen de echo’s zelf.
4 door deze zorg naar huisarts te schuiven verplaats je de financiering van de AWBZ naar de zorgverzekeringswet. De echo en de medicatie moet de patiënt dus voortaan zelf betalen. Een drempel voor jonge meiden en/of vrouwen met weinig geld; de risico categorie die ook al op allerlei andere fronten minder gezond is en meer risico loopt. Anticonceptie gratis beschikbaar voor alle vrouwen zou een veel mooier alternatief zijn.
5 doordat de kosten vanuit ZVV zullen worden betaald, staan de verrichtingen en medicatie ook op de overzichten van de verzekeraar. Ivm anonimiteit niet handig, bv bij jonge meiden wiens ouders de verzekering betalen: de gebruikte medicatie is namelijk zeer specifiek voor een abortus waardoor de ouder direct kan zien wat er is gebeurd.