Uitwerking eisen abortuspil huisarts

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 20 november 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de AMvB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.

Het is mogelijk te reageren op de onderdelen die in de AMvB vermeld staan: scholing, registratie en zorgvuldigheidseisen.

Het is niet mogelijk om te reageren op de overige implementatie-aspecten die niet in de AMvB staan.
Het is onmogelijk om een anonieme abortus uit te voeren bij de huisarts. Dit is bij de abortuskliniek wel goed geregeld en zeer belangrijk voor de laagdrempelige toegang tot deze zorg.

Daarnaast zal je als huisarts altijd verwijzen voor een termijn echografie. Daarmee is een groot deel van de financiële winst al verdampt en leidt juist weer tot extra drempels voor de zorgvragende patiënte.

Deze zorg ook mogelijk maken om vanuit een huisartspraktijk aan te bieden, zal leiden tot extra werkdruk bij de huisarts die al overbelast is.

Tevens zal het zo zijn dat een deel van de patiënten toch verwacht dat de huisarts deze zorg "gewoon" gaat leveren. In een groot deel van de gevallen waarin in dit dan niet zal gebeuren, zal het juist leiden tot een teleurstelling en spanning in de arts-patient relatie.

We hebben in Nederland momenteel zeer goede en laagdrempelige abortuszorg beschikbaar. Er wordt hier geen probleem mee opgelost, maar mogelijk wel meerdere gecreëerd.
Laat je niet een rad voor de ogen draaien door een klein select gezelschap huisartsen die hier zijn/haar hobby van wil maken.