Uitwerking eisen abortuspil huisarts

Reactie

Naam drs. J.B. Buker
Plaats Haarlem
Datum 29 november 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de AMvB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.

Het is mogelijk te reageren op de onderdelen die in de AMvB vermeld staan: scholing, registratie en zorgvuldigheidseisen.

Het is niet mogelijk om te reageren op de overige implementatie-aspecten die niet in de AMvB staan.
Goed dat er nog wat sturing mogelijk is middels de AMvB, want, zoals zoveel (abortus)artsen ook hier weer aangeven: de wet is vooraf onvoldoende doordacht en besluiten zijn genomen op emotionele en dus niet rationele gronden. Uitvoering geven aan de wet is zelfs voor huisartsen die er positief tegenover staan onwerkbaar. De genoemde obstakels (onvoldoende kennis en ervaring, ontbreken van apparatuur en medewerkers voor het bedienen, tijdgebrek en opzadelen van collega's bij ANW-diensten met gevolgen, vergoeding en registratie en de privacy en kosten bij patiënten/cliënten) zijn, denk ik, voldoende gegronde redenen voor veel huisartsen om, naast de medisch-ethische kant, hier niet bij betrokken te willen raken.

Maar wie er wel in willen stappen zullen zich verplicht uitgebreid moeten verdiepen in de alternatieven voor abortus en welke routes er via overheidsinstellingen en onafhankelijke (zoals christelijke) organisaties voor hulp mogelijk zijn. Vele ongepland zwangere vrouwen hebben, even de paniek voorbij, na gedegen advies, in rust, gekozen om voor hun kindje te gaan en zien dankbaar terug op dat besluit. Dat overbrengen aan de patiënten/cliënten lijkt mij heel belangrijk voor iedere huisarts in diens directe betrokkenheid bij ieder die regelmatig in de spreekkamer verschijnt. Juist die korte lijn, want het is meer dan een pilletje voorschrijven: het gaat om leven en dood van groeiend mens!