Uitwerking eisen abortuspil huisarts

Reactie

Naam Huisartsenpraktijk De Ringvaart (Dr D van der Stap)
Plaats Vijfhuizen
Datum 22 november 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de AMvB? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.

Het is mogelijk te reageren op de onderdelen die in de AMvB vermeld staan: scholing, registratie en zorgvuldigheidseisen.

Het is niet mogelijk om te reageren op de overige implementatie-aspecten die niet in de AMvB staan.
Uit een enquête onder huisartsen in 2022 bleek dan ruim 80% deze zorg niet kán aanbieden, door drukte en overbelasting. Een veel kleinere club huisartsen wíl deze behandeling niet uitvoeren, vanwege religieuze of principiële bezwaren. Het zal met grote zekerheid zo zijn dat een deel van de patiënten toch verwacht dat de eigen huisarts deze zorg "gewoon" gaat leveren. Het staat immers straks in de media dat de huisarts dit gewoon mag doen. Als je het als huisarts dan niet aanbiedt, ben je onwelwillend, discriminerend, geen goede professional etc. In een groot deel van de gevallen waarin de huisarts deze zorg niet zal aanbieden, zal dit dan leiden tot een teleurstelling en een onnodige spanning of zelfs een ernstige beschadiging van de arts-patiënt relatie. Juist die arts-patiënt relatie is de grootste kracht van de huisarts. Bewaak die nou toch! Het is meerdere malen wetenschappelijk bewezen dat met een slechte arts-patiënt relatie onnodig doden vallen en dat de de zorgkosten enorm stijgen.

Laat je niet een rad voor de ogen draaien door een zeer select gezelschap huisartsen die hier zijn/haar hobby van wil maken. Zij drammen hun zin door, terwijl de meerderheid van de beroepsgroep hier totaal niet achter staat.

Andere argumenten waarom deze wet niet moet worden ingevoerd:
- Het is onmogelijk om een anonieme abortus uit te voeren bij de huisarts. Dit is bij de abortuskliniek wel goed geregeld en zeer belangrijk voor de laagdrempelige toegang tot deze zorg.

- Je zult als huisarts altijd verwijzen voor een termijn echografie. Daarmee is een groot deel van de financiële winst al verdampt en leidt juist weer tot extra drempels voor de zorgvragende patiënte.

- Deze zorg ook mogelijk maken om vanuit een huisartspraktijk aan te bieden, zal leiden tot extra werkdruk bij de huisarts die al overbelast is.

Samenvattend: We hebben in Nederland momenteel zeer goede en laagdrempelige abortuszorg. Met deze nieuwe wet wordt geen probleem opgelost, maar mogelijk wel meerdere problemen gecreëerd.