Wijziging formaat accijnszegel

Reactie

Naam Philip Morris Benelux (P.J.H. van den Driest)
Plaats Den Haag
Datum 23 maart 2018

Vraag1

Hoe beoordeelt u de voorgenomen wijziging van het formaat accijnszegel?
Philip Morris Benelux kan zich vinden in de voorgenomen wijziging om het formaat accijnszegel aan te passen, aangezien het huidige formaat accijnszegel (2,4 x 4,3 cm) te breed is om aan de zijkant van sigarettenverpakkingen te plaatsen. Een dergelijke positionering geniet vanuit productie-efficiëntie oogpunt onze sterke voorkeur.

Echter, ook het voorgestelde formaat (2,0 x 4,4 cm) garandeert niet dat bij plaatsing aan de zijkant van sigarettenverpakkingen de gecombineerde gezondheidswaarschuwing niet deels bedekt wordt door de accijnszegel. Dit gezien het feit dat er bij een formaat accijnszegel van 2,0 x 4,4 cm onvoldoende (fout)marge overblijft bij het machinaal aanbrengen van de accijnszegel op de zijkant van sigarettenverpakkingen.

Een accijnszegel met het formaat 1,6 cm x 3,2 cm garandeert daarentegen dat de gecombineerde gezondheidswaarschuwing niet gedeeltelijk bedekt zal worden door het accijnszegel bij de gewenste plaatsing op de zijkant van sigarettenverpakkingen.
In de toelichting op de wijziging wordt gesteld dat in verband met de veiligheidskenmerken, 2,0 x 4,4 cm het kleinst mogelijke formaat is voor de drukker met de huidige apparatuur en druktechniek. In dit kader willen wij er graag op wijzen dat de vereiste veiligheidskenmerken die voortvloeien uit de Uitvoeringshandeling van Artikel 16 van Richtlijn 2014/40/EU wel degelijk aangebracht kunnen worden op een accijnszegel met het formaat 1,6 x 3,2 cm indien de Nederlandse overheid een efficiënte en pragmatische selectie maakt uit het ruime aanbod van veiligheidskenmerken. Zo heeft volgens onze informatie een meerderheid van de lidstaten ofwel reeds wettelijk vastgesteld, ofwel bevestigd, ofwel de intentie uitgesproken te opteren voor een accijnszegel met het formaat 1,6 x 3,2 cm voor wat betreft sigarettenverpakkingen – waarbij de veiligheidskenmerken dus geen belemmering vormen.

Met het oog op de verschillende verpakkingen voor rooktabak opteert een aantal lidstaten voor een groter accijnsformaat náást het formaat van 1,6 x 3,2 cm. Zo hebben Hongarije en de Tsjechië wetgeving opgesteld die voorziet in accijnszegelformaten van zowel 1,6 x 3,2 cm als 2,0 x 4,4 cm. Philip Morris Benelux kan zich goed vinden in een dergelijke benadering.

Vraag2

Zijn er zwaarwegende redenen waarom u dit nieuwe formaat accijnszegel niet kunt gebruiken?
De voor Philip Morris Benelux zwaarwegende redenen waarom het voorgestelde formaat accijnszegel (2,0 x 4,4 cm) niet bruikbaar is voor sigarettenverpakkingen zijn uiteengezet in het antwoord op vraag 1.