Wetsvoorstel herwaardering strafbaarstelling actuele delictsvormen

Reactie

Naam J. Bakker
Plaats Rotterdam
Datum 7 juni 2018

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te downloaden.
Ik ben sekswerker, al heel erg lang. Ik heb een verschuiving gezien van een pragmatische benadering van prostitutie naar een moralistische benadering door de jaren heen. Het erge van het huidige wetsvoorstel is dat het wordt gepresenteerd als het helpen van slachtoffers, terwijl we in de branche allemaal weten dat er geen klap wordt gegeven om slachtoffers, het is een manier om het debat te framen. Als er echt aandacht is voor misstanden in de sector, dan weten we allang dat het afnemen van onze rechten en het ons wegdrukken in de illegaliteit juist slachtoffers oplevert. Dus praat mét ons, niet over ons, en stop met het achterna lopen van enkele politici die een antiprostitutieagenda voeren op slinkse wijze. Sekswerkers zijn deel van de oplossing, niet van het probleem.
Ook het wegzetten van de illegale prostitutie is zeer schadelijk. Ik werk onvergund, ik zou er toch geen krijgen, en het idee van een vergunning is al onzin. Ik ben gewoon netjes geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, en ja, ik betaal ook gewoon netjes belasting. Ik ben een EU onderdaan, ik ben heel erg meerderjarig, ik werk uit vrije wil. Hoe kan iemand dat illegaal noemen! Onvergund is niet hetzelfde als illegaal. Net zomin als prostitutie gelijk staat aan mensenhandel. En al zou iemand wel illegaal zijn, zou het dan helpen om iedereen die daarbij betrokken is (boekhouder, chauffeur, verhuurder van een woonruimte) te criminaliseren? Geen woord over een echte pooier te vinden, en die is allang strafbaar onder huidige wetgeving. Het is gewoon antiprostitutiewetgeving met valse argumenten. Het laat ons steeds onveiliger werken, en als er dan slachtoffers vallen, wie komt er dan voor ons op? Segers als laatste.
Zorg dat we toegang hebben tot bancaire- en verzekeringsproducten, vakbond, politie, gezondheidszorg, hulpverlening, nog sterker, help ons met het zelf organiseren van onze eigen aanbod. Wie kan er beter dan wij inschatten wat we nodig hebben! En wat we niet nodig hebben is betutteling en allerlei intake en registratiedwang. Dat is in strijd met de EU Privacywetgeving. Daarnaast is het immoreel om een gestigmatiseerde groep te registreren.
Het Pooierverbod is de opmaat naar meer criminalisering, terwijl als sekswerkersrechten écht aan het hart gaat van mensen, de enige weg die van decriminalisering, het opheffen van stigmatiserende beperkingen, is.
Met vriendelijke groeten,
Jane