Wetsvoorstel adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind

Reactie

Naam Palana Bewindvoering (I. Cillessen)
Plaats Groesbeek
Datum 11 september 2018

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind?
Gemeentes geven zeer regelmatig aan dat er bij schulden eerst bewindvoering moet zijn opgestart voordat een aanvraag schuldhulpverlening kan worden opgestart. Zij maken dan al gebruik van het adviesrecht. Door de voorgestelde wijziging komt er dan weer extra vertraging in de opstart en het op orde krijgen van de financiële administratie van een cliënt.

Cliënt heeft zich eindelijk gemeld bij de gemeente voor hulp, er wordt een afspraak gemaakt voor een gesprek. De gemeente/schuldhulpverlener geeft aan dat er eerst bewindvoering opgestart moet worden en er een stabiele situatie moet zijn voordat een aanvraag schuldhulpverlening ingediend kan worden. Bewindvoerder komt in beeld en er volgt een aanvraag bij de rechtbank. Rechtbank gaat dan terug naar de gemeente voor het adviesrecht. Gemeente moet de cliënt weer opnieuw beoordelen, komt er dan een ander advies uit?
Gemeentes hebben de afgelopen jaren al veel meer taken gekregen, dit is dan weer een nieuwe taak. Veel gemeentes zullen met het voorgestelde adviesrecht een kosten afweging maken, geen bewindvoering dus geen kosten vanuit de bijzondere bijstand. Zij vergeten dat bewoners met schulden de maatschappij en de gemeente veel meer kosten, meer zorg rondom schuldenaar en gezin, huisuitzetting, kinderen die in een moeilijke situatie opgroeien, er wordt meer beroep gedaan op de gemeente.