AERIUS 2024, monitoring omgevingswaarde 2025 en wijzigingen SSRS-bank

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Warmond
Datum 18 juli 2024

Vraag1

Wat vindt u van deze concept-regeling?
Wat is er gebeurd met de internetconsultatie Aerius2023? Waar is de samenvatting? Wat is gedaan met de opmerkingen van indieners? Gaan reacties op deze consultatie ook rechtstreeks in de prullenbak?
Het Aerius-model is niet geschikt voor vergunningverlening en vergunning-onthouding. Schiphol als piek-piek-piekbelaster heeft zijn natuurvergunning, PAS-melders krijgen dwangsommen voor een niet-meetbare uitstoot. Zo is het model niet toevallig ingeregeld door een luchtvaartminnende, Shell-knuffelende overheid. De natuur wordt verziekt door Schiphol en die mag doorgaan en zelfs extra natuur-verpesten. Vissers zijn al gesloopt en boeren zijn de volgende. De natuur wordt niks beter, belastinggeld wordt verspild, over voedselzekerheid voor de burgers – maakt de overheid zich geen zorgen. De overheid stelt zich schandalig op richting vissers en boeren – vergelijkbaar met een onrecht als het toeslagenschandaal.
Het model is ingeregeld: daarmee wordt besloten wat wel en niet piekbelasters zijn. De uitkomsten volgen dus niet wetenschap. De overheid verschuilt zich dan achter een model. Beleid op basis van emissie is beter, simpeler, eerlijker.
Fouten in het model (uit mijn reactie 2023):
Eén: alleen natuur van Natura2000 doet er toe, in het model.
Twee: de afkapgrens van 25 km en van 900 meter hoogte. Als een bedrijf 25 km van elk Natura2000 gebied zit, dan mag het onbeperkt stikstof uitstoten! Dat is zeer onwenselijk. (Zelfs als die uitstoot over heel Nederland gevlogen wordt.) Voor delen zijn die effecten van alle bedrijven meer dan 25 km verderop al zo groot, dat alles binnen 25km uitgekocht zou moeten worden – en dat nog steeds de natuur niets is opgeschoten. We hebben een stikstofprobleem, maar intussen afvalverwerker in Amsterdam gaat Italiaans afval verbranden. Dat kan als gevolg van een model.
Drie: er zit geen schot tussen NH3 en NOx.
Vier: bescherming van de natuur gaat niet alleen om stikstof. Voor boeren en andere bedrijven komen maatregelen probleem voor probleem. Een betere natuur begint bij tegengaan van klimaatverandering. Dat vraagt om minder uitstoot van luchtvaart en de grote 10 uitstoters als Shell, Exxon, Yara. Als je dat aanpakt, dan heb je ook veel stikstof verminderd. Kern: vorm een totaalvisie over hoe Nederland eruit moet zien, met daarbij hoe we voedselzekerheid waarborgen. En kijk dus niet alleen naar stikstof en zeker niet alleen naar stikstofuitstoot binnen 25 km.