Afschaffing van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten
Reactie
Naam
|
privé ((Drs.) J.L.C.M. Winkels)
|
Plaats
|
Lichtenvoorde
|
Datum
|
1 februari 2025
|
Vraag1
U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel en de bijbehorende toelichting.
Wet :- + - : 840.000 mensen met arbeidsongeschiktheidsuitkering dupe in 2027 maatregel Hoofdlijnenakkoord .
Argument: verlaging verplicht eigen risico tot 165 euro.
Andere burgers inkomensvoordeeltje , voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering inkomensverlies.
Vreemd in een inclusieve samenleving en een politiek die koopkrachtverbetering wil.
Grote bedrijven ontvangen belastingvoordeel en grote vermogens belastingvoordeel maatschappelijk niet verantwoord.
De wet suggereert relatie tussen afschaffing van tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten en verlaging het verplicht eigen risico tot 165 Euro, maar legt dit niet vast
Is het dan vreemd dat burgers de overheid wantrouwen en afhaken. Een overheid formuleert een wet en consulteert hierover, maar de samenhang en de relatie liggen nergens vast.
Stel deze coalitie voert deze wet uit en besluit vanwege begrotingstekorten de verlaging van het verplicht eigen risico tot 165 Euro niet te besluiten, dan zijn arbeidsongeschikten nog meer de dupe.
Deze samenhang dient vastgelegd te worden. Bij niet doorgaan verlaging verplicht eigen risico tot 165 Euro dient de tegemoetkoming arbeidsongeschikten gehandhaafd te worden.
Dan is sprake van betrouwbare en consequente overheid.
Dit voorkomt overigens niet dat de overheid inkomenspolitiek bedrijft over de ruggen van sociaal zwakkeren en weinig empathie voor deze groep burgers heeft. Deze groep mensen heeft door hun beperking hoge zorgkosten en deze nemen door ouder worden, meer en andere zorgkosten, marktwerking enkel toe en deze overheid kijkt daaraan voorbij.
Het verbeteren van de positie van mensen met lage inkomens is blijkbaar selectief beleidsuitgangspunt met ongelijkheid als basis van beleid . Een argument voor arbeidsongeschikten met een tegemoetkoming om individueel en collectief bezwaar te maken waarbij een betrouwbare overheid op deze mogelijkheid wijst:
politiek nemen wij een besluit, maar wij bieden U begripvol de mogelijkheid het besluit aan te vechten en dat hoort in een democratie.
Inkomensachteruitgang mensen met een beperking is in strijd met internationale verdragen (VN-verdrag Handicap, Europese verdragen, verdrag op de mensenrechten).
Mensen met hoge zorgkosten, maatschappelijk kwetsbaar, een laag inkomen, ongelijk en onrechtvaardig behandeld en overheid : ontneem kwetsbare mensen niets, maar geef hun steeds mogelijkheden en begin, niet achteruitgang en minder.