Afschaffing van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten

Reactie

Naam A.M. Rowaan
Plaats Zwolle
Datum 4 februari 2025

Vraag1

U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel en de bijbehorende toelichting.
Dit wetsvoorstel acht ik volstrekt onverantwoord. Arbeidsongeschikten hebben vrijwel zonder uitzondering hogere zorgkosten dan gezonde mensen, maar per definitie een lager inkomen. Dit komt onder andere doordat veel van de noodzakelijke zorg, voor onder andere specifiek de PAIS-aandoeningen zoals ME/CVS en Long Covid, door toedoen van de zorgverzekeraars ongecontracteerd is en dus veel duurder is.
Afschaffing van de tegemoetkoming zal de zorgmijding vergroten met alle gevolgen van dien. Méér gevolgschade, méér pogingen om gebruik te maken van niet-passende maar wel vergoede zorg, wat de druk op de zorg als geheel nog doet toenemen. En wellicht ook meer uitval op werk en op de mogelijkheden om het eigen huishouden te doen, waardor ook de druk op de WMO toeneemt.

Daar komt nog bij dat de rekensom die gemaakt wordt een heel slechte motivatie is voor de beslissing. Afschaffen van de tegemoetkoming compenseert slechts 5 % van de kosten van het verlagen van het eigen risico voor iedereen. Moreel is het sowieso onverdedigbaar: de allerzwaksten, die geen enkele mogelijkheid tot aanvulling van het inkomen hebben, treffen, in ruil voor voordelen voor iedereen, dus ook de grote groep die prima in staat is om het eigen risico te dragen.

Waarom maakt u het eigen risico niet inkomensafhankelijk, met een volledige vrijstelling ervan voor álle minima? Dat zou pas échte resultaten geven!