Afschaffing van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
31 januari 2025
|
Vraag1
U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel en de bijbehorende toelichting.
De ondersteuning zal alvast afgeschaft worden, zonder harde waarborgen in de wet dat dit gekoppeld wordt aan verlagen eigen risico in de zorg en dat dit gekoppeld wordt aan de positieve effecten van de extra belastingschijf.
Zo wordt er door de overheid gegokt met het inkomen van kwetsbare mensen. Er wordt alvast een tegemoetkoming afgeschaft, terwijl de rest nog niet geregeld en duidelijk is. De voordelen van de nieuwe belastingschijf voor mensen die arbeidsongeschikt zijn, zijn niet doorgerekend. Het verlagen van het eigen risico in de zorg is nog niet in een wet verankerd.
---
Dan de vraag hoe logisch en rechtvaardig het is, om het invoeren van twee generieke maatregelen aan te grijpen om een specifieke tegemoetkoming af te schaffen.
Zowel van het verlagen van het eigen risico in de zorg, als van de extra belastingschijf profiteren alle burgers, behalve de groep mensen die juist het meeste last hadden van dat hoge risico, namelijk de groep arbeidsongeschikten, omdat hun voordeel negatief wordt gecompenseerd door het afschaffen van deze tegemoetkoming. Dat is niet eerlijk.
Een bekend economisch principe is dat als bijna alle burgers in een land er financieel op vooruit gaan, de prijzen evenredig stijgen.
Als dan de arbeidsongeschikten er als enige juist niet op vooruit gaan en de prijzen gaan omhoog, omdat alle andere mensen er wel financieel op vooruit gaan, gaat de groep arbeidsongeschikten er per saldo als enige op achteruit.
---
Ten slotte de kosten.
De tegemoetkoming kost nu ruim 180 miljoen. (826.000 mensen ontvingen in 2024 € 219,-)
-
Schattingen voor de kosten verlagen eigen risico in de zorg lopen uiteen van 3,4 miljard tot 6 miljard.
De kosten voor de schatkist van het invoeren van de extra belastingschijf zijn nog niet bekend of nog niet bekend gemaakt. Een inschatting van Radar leert dat elk inkomen er gemiddeld ruim 50 euro per maand op vooruit gaat. Het CBS zegt dat er 14,2 miljoen mensen een eigen inkomen hebben.
50 euro per maand, 600 euro per jaar, keer die 14,2 miljoen. Dat is ruim 8,5 miljard.
De generieke maatregelen kosten dus grofweg 11,9 miljard (3,4 miljard + 8,5 miljard) tot 14,5 miljard (6 miljard + 8,5 miljard) euro.
De generieke maatregelen zijn dus veel duurder en leveren iedereen geld op, behalve de groep arbeidsongeschikten.