Wijziging Regeling afsluitbeleid kleinverbruikers elektriciteit gas en Warmteregeling

Reactie

Naam SchuldInfo (mr. A.J. Moerman)
Plaats Arnhem
Datum 19 maart 2023

Vraag1

Biedt de voorgenomen wijziging een voldoende mate van balans tussen bescherming voor de (klein)verbruiker en inspanning voor de energieleverancier om contractontbinding wegens wanbetaling, met als gevolg afsluiting, te voorkomen?
De kleinverbruik wordt onvoldoende beschermd wanneer het contract met de energieleverancier is beëindigd. Volgens vaste jurisprudentie mag de netbeheerder tot afsluiting overgaan. De regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers biedt dan geen bescherming.
De rechtbank Amsterdam komt tot een ander oordeel. Liander mag pas afsluiten wanneer aangetoond kan worden dat de energieleverancier aan de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers heeft voldaan.
Om te voorkomen dat deze interpretatie van de regeling tot de rechtbank Amsterdam beperkt blijft is het van belang om de regeling aan te passen. Ook bij het ontbreken van een energieleverancier zou de netbeheerder alleen tot afsluiting mogen overgaan wanneer de energieleverancier aan de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers heeft voldaan. Lijk hier voor meer informatie:
https://schuldinfo.nl/nieuwsbericht/news/liander-mag-niet-afsluiten-ook-al-is-er-geen-energieleverancier/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=347debb82ab249f18785ba55ee3a624e

Vraag2

Is het uitwisselen van signalen tussen de leverancier en de instantie ten behoeve van schuldhulpverlening (gemeente) voldoende duidelijk en proportioneel?
Tussen het beëindigen van het contract en het daadwerkelijk afsluiten kan de nodige tijd zitten. Het is wenselijk dat de netbeheerder ook een afsluitsignaal aan de gemeente verstrekt.

Vraag3

Overige opmerkingen/vragen
Heel goed dat de Regeling afsluitbeleid het hele jaar gaat gelden.

Bijlage