Wijziging Regeling afsluitbeleid kleinverbruikers elektriciteit gas en Warmteregeling

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 10 maart 2023

Vraag1

Biedt de voorgenomen wijziging een voldoende mate van balans tussen bescherming voor de (klein)verbruiker en inspanning voor de energieleverancier om contractontbinding wegens wanbetaling, met als gevolg afsluiting, te voorkomen?
De bedoeling van de wijziging van de regeling is nobel.
Echter het lijkt er op dat het laatste punt, de gezondheid van mensen mag niet in gevaar komen, feitelijk afsluiting in het stookseizoen onmogelijk maakt - immers een koud huis is al snel vochtig en dat leidt tot schimmelvorming wat weer slecht voor de gezondheid is en tevens schade aan de (huur?)woning toebrengt. Als zulks de bedoeling is dan kan eigenlijk net zo goed gekozen worden voor het in het geheel verbieden van afsluiting en hoeven de zaken niet zo ingewikkeld gemaakt te worden.
Het is met deze gang van zaken wel zo dat een toename van lage inkomens met dito betalingsproblemen als gevolg van steeds hogere lasten (onder meer door hoge belastingen op energie) een toenemende druk zal leggen op de energieleveranciers die dat risico weer gaan afwentelen op de overige klanten; doen ze dat niet dan kan dat tot financiele problemen voor die bedrijven leiden. Dit desondanks de reeds zeer hoge subsidies op energie voor de laagste inkomens - een groep die mede door de immigratie sterk groeit.
De regeling biedt dan ook eigenlijk geen balans maar laat deze doorslaan richting de (klein)verbruiker.
Ergo, deze regeling leidt niet tot oplossingen maar slechts tot verlenging en vergroting van de structurele problemen; het is beter daar de aandacht op te richten.

Vraag2

Is het uitwisselen van signalen tussen de leverancier en de instantie ten behoeve van schuldhulpverlening (gemeente) voldoende duidelijk en proportioneel?
Een interessante vraag die slechts voortkomt uit het niet oplossen van de oorzaken van het probleem.

Vraag3

Overige opmerkingen/vragen
Zie vraag 1 voor de gehele reactie.