Verzoek wijziging AVV-besluit Brancheorganisatie Akkerbouw
Reactie
Naam | Samenwerkingsverband NCOK Ned.Centrum Ontwikkeling Kunstmestvervanging (Ir. H. Bartlema) |
---|---|
Plaats | Bennekom |
Datum | 11 december 2024 |
Vraag1
Bent u van mening dat het Programma Onderzoek en Innovatie 2021-2030 van Brancheorganisatie Akkerbouw ook van algemeen belang en van nut is voor de sectoren zaaizaad, groenten en fruit (vollegrondsgroente) en vlas en hennep?Bent u van mening dat de van ondernemers in de uiensector gevraagde bijdrage tot voldoende (economisch) voordeel en resultaten leidt voor die ondernemers?
Alle ondernemers in de open teelten- weidebouw incluis- staan heden ten dage voor de opgave om meer te produceren met minder milieubelasting en dat door precisie. Dat vergt, vanwege de aard van de landbouwsector en de hoge researchkosten per definitie collectieve actie op het gebied van onderzoek en innovatie. Deze actie is, bij een terugtrekkende overheid, heden ten dage het meest efficiënt en effectief te organiseren door publiek -private samenwerking. Bij de resultaten daarvan hebben ondernemers in alle open teelten baat, zoals bijvoorbeeld bij adviezen aangaande precisiebemesting met gedecarboniseerde plantenvoeding in het kader van "Integrated Nutriënten Management " naar verwachting een verplichting in het GLB. Het Programma O&I 2021-2030 van BO -Akkerbouw voorziet in collectieve actie ten behoeve van -generiek- onderzoek en innovatie en is dus van algemeen belang en nut voor genoemde sectoren ( al worden precisiebemesting en decarbonisatie niet expliciet vermeld in het Programmadocument van BO akkerbouw ).
De gevraagde bijdrage van 16 euro per hectare voor ondernemers in de uiensector leidt tot ruim voldoende economisch voordeel vanwege ha-opbrengstverhoging en kostprijs-verlaging en vanwege het versterken van de concurrentiepositie door het verkrijgen van een uniek verkoopargument, nl "emissieloos en gedecarboniseerd geproduceerd "( laagste CO2- voetafdruk ter wereld ).
Een concreet en actueel voorbeeld van het bovenstaande is Onderzoek naar fertigatie -met Renure meststoffen- in het kader van het BO -Akkerbouw onderzoeksprogramma uit te voeren onder de thema's "Nutriënten- efficiëntie" en "Klimaat". Dit type onderzoek levert resultaten, waarmee aanzienlijke ha-opbrengstverhogingen kunnen worden behaald, ruim voldoende om te leiden tot een aantrekkelijke kostprijsverlaging, ondanks hogere productiekosten.