Wijziging van de Alcoholwet i.v.m. online verkoop, kleine kansspelen en enkele andere wijzigingen
Reactie
Naam
|
Dhr. P.V. Zonneveld
|
Plaats
|
Dronten
|
Datum
|
12 oktober 2024
|
Vraag1
Wat vindt u van de conceptwijziging?
Een van de onderwerpen die in dit voorstel betreft het online kopen van alcohol en de leeftijdscontrole die hierbij uitgevoerd dient te worden. Dit is natuurlijk uitstekend toepasbaar bij Nederlandse verkopers, maar een stuk lastiger bij buitenlandse verkopers. Immers, niet overal in Europa is de leeftijdsgrens voor alcohol 18. In Duitsland mogen jongeren vanaf 16 jaar probleemloos lichte alcohol kopen (wijn en bier), dit geldt ook online. Nederlandse jongeren kunnen bij een Duitse webshop alcoholische dranken bestellen en deze laten verzenden naar Nederland zonder dat ze hiervoor 18 hoeven te zijn.
Daarover gesproken, naar ik vernomen heb trekken voornamelijk Nederlandse jongeren in de oostelijke grensstreken van Nederland regelmatig de grens over naar Duitsland om daar legaal te kunnen drinken of drank te kopen en mee te nemen naar Nederland. Ik onderschrijf de motivatie voor het hanteren van een leeftijdsgrens, maar vind tegelijk dat te streng handhaven van deze grens neigt naar betutteling. Als jongeren aan alcohol willen komen dan lukt ze dat toch wel. Je moet hier dus ook een beetje coulant mee omspringen.
We moeten er rekening mee houden dat we als Nederland geen eiland zijn, we maken deel uit van de EU. Dat houdt in dat we onze wetten moeten afstemmen op die van andere EU-landen zoals in dit geval Duitsland waar een veel soepeler alcohol beleid geldt dan in Nederland. We kunnen in Nederland alles op alles zetten om te voorkomen dat minderjarigen aan alcohol komen maar als het in Duitsland gewoon toegestaan is dan heeft dat geen enkel effect.