Regeling ambulancezorgvoorzieningen
Reactie
Naam
|
N Smeijsters
|
Plaats
|
Maastricht
|
Datum
|
10 juli 2020
|
Vraag1
Acht u de kwaliteit en beschikbaarheid van de ambulancezorg met deze regeling en de kwaliteitskaders van de sector voldoende geborgd? Zo nee, welke suggesties heeft u ter verbetering?
Niet geheel geborgd, wie bepaald de kwaliteit en wie gaat hier op toezien en handhaven ? M.i. zou er een kwaliteitsteam gevormd moeten worden die toeziet op de kwaliteit van selectieprocedures bij aanname en opleiden. Dit team kan het beste gevormd worden door professionals uit het werkveld. Te denken valt aan een landelijke adviesraad welke contact heeft met de regio’s. Zo’n adviesraad bestaat idealiter uit actief dienende ambulanceverpleegkundigen, ambulancechauffeurs, verpleegkundig centralisten en andere zorgprofessionals die binnen de laag, midden en hoogcomplexe ambulancezorg werkzaam zijn.
Vraag2
Acht u met de in artikel 7 beschreven zorgdifferentiatie en de kwaliteitskaders van de sector de kwaliteit en beschikbaarheid van ambulancezorg voldoende geborgd? Zo nee, welke suggesties heeft u ter verbetering?
Nee deze is m.i. momenteel niet goed geborgd, er zijn verschillende pilot projecten gestart aangaande middenconplexe ambulancezorg welke voor onduidelijkheid zorgt binnen de ambulancesector. Welke eisen stel je aan het team en wat mogen ze nu wel of juist niet doen. Patiënten kunnen zieker zijn dan bij de melding werd aangegeven. Herkent dit team de veranderingen bij de patiënt ? Het ontbreekt de basisverpleegkundige ervaring in de acute zorg en klinische blik welke vereist is om adequaat te kunnen handelen. In sommige regio’s vervagen de grenzen daar de middencomplex ambulance ook naar A2 meldingen wordt gestuurd of men gaat met cardiale patiënten op transport welke ritmebewaking behoeven. De opleiding die ze hiervoor hebben genoten telde slechts 4 uren ritme diagnostiek. Het team moet nu zelfstandig inschatten of men op transport gaat. Hiermee is de kwaliteit niet geborgd.
Vraag3
Zitten er voldoende stimulansen in de regeling en de kwaliteitskaders van de sector voor innovatie en doelmatigheid? Zo nee, welke suggesties heeft u ter verbetering?
Hier moet gekeken worden naar meer modulair zorgonderwijs , de ambulancechauffeur heeft geen erkend zorgdiploma na de initiële opleiding waardoor deze niet kan doorontwikkelen naar andere kernfuncties.
Vraag4
Heeft u andere suggesties bij de regeling?
De zelfstandige bevoegdheid regelen in de wet BIG voor de ambulanceverpleegkundige. Dit zorgt voor erkenning en doet recht aan de functie. De ambulanceverpleegkundige werkt zelfstandig en in een team en maakt keuzes op basis van lichamelijk onderzoek en interpretatie van parameters, hij/zij start het diagnostisch proces. De zelfstandige bevoegdheid past beter bij de functie en taken dan de functionele zelfstandigheid. De Bachelor Medisch Hulpverlener heeft nu wel de zelfstandige bevoegdheid terwijl deze professional dezelfde functie uitoefent. Dit zorgt momenteel voor ongelijkheid in bevoegdheden en is onwenselijk. De minister was al akkoord. De aanvraag dient opnieuw in behandeling genomen te worden svp.