Antimicrobiële geneesmiddelen uitzonderen van GVS-vergoedingslimieten

Reactie

Naam BEAM Alliance (Dr R van Leeuwen)
Plaats Nijmegen
Datum 4 april 2025

Vraag1

Wilt u reageren op deze voorgestelde wijziging van de Regeling zorgverzekering? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De BEAM Alliance (Biotech bedrijven uit Europa die innoveren in onderzoek naar antimicrobiële resistentie) vertegenwoordigt meer dan 70 Europese MKB's die oplossingen ontwikkelen om antimicrobiële resistentie (AMR) te bestrijden op Europees en nationaal niveau. De BEAM-leden ontwikkelen gezamenlijk meer dan 140 nieuwe, gediversifieerde R&D-projecten gericht op de preventie, diagnose en behandeling van microbiële infecties. Het doel van de BEAM Alliance is om bewustzijn te behouden en te bevorderen van door MKB gedreven innovatie in het veld en om beleidsmakers te ondersteunen bij het begrijpen van economische bedrijfsmodellen rond AMR.

De BEAM Alliance ondersteund het plan om antibiotica vrij te stellen van de GVS-vergoedingslimieten. Naar onze mening dragen de huidige prijsbeperkingen bij aan het gebrek aan nieuwe antibiotica. Het is belangrijk om tijdens dit experiment goed te monitoren of verzekeraars daadwerkelijk betalers bereid zijn om de hogere kosten van nieuwe antibiotica te vergoeden, en of de voorschrijvers voldoende bereid zijn om duurdere antibiotica voor te schrijven. Onze zorg is dat daar een grote barrière kan zitten. Het is goed dat voorschrijvers op de kosten letten, maar als dat teveel gebeurd gaat dit experiment niet werken.

Terwijl dit experiment gaande is, moeten we de implementatie van andere maatregelen, zoals (maar niet beperkt tot) de Transferrable Exclusivity Voucher/Priority Exclusivity Voucher in combinatie met national subscription models en HERA-pilot, niet uitstellen, omdat we verwachten dat meerdere hervormingen nodig zijn om de markt weer op gang te krijgen. We kijken met belangstelling uit naar de resultaten van deze proef en zijn vooral nieuwsgierig naar de evaluatiemethode binnen het bredere maatregelenpakket. We sluiten ons aan bij de vragen van branche vereniging Holland Bio. Belangrijke vragen blijven: welke criteria bepalen of dit succesvol is? En wat is de vervolgstrategie na afloop van de testperiode?