AMvB reële prijzen Jeugdwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eersel
Datum 25 november 2022

Vraag1

Wilt u reageren op de AMvB reële prijzen Jeugdwet?

Zie hiervoor de bijlage apart aangeleverd

Vraag2

Wat is de te verwachten impact van de AMvB op hoofd- en onderaannemerschap?
Indien gemeente of de inkoopregio kiest voor een inkoop met een select aantal aanbieders en daaruit volgend een groot aantal onderaannemers, dan moet dat in het kostenprijselement meegenomen worden. Bijvoorbeeld een opslag voor hoofdaannemers voor de lasten die zij maken door deze constructie. Dit is dan een keuze van de gemeente of inkoopregio om het zorglandschap op die manier te organiseren. De lasten bij hoofdaannemers zijn dan vaak aanzienlijk. De impact van het niet-meenemen is dat veel onderaannemers te maken krijgen met niet kostendekkende tarieven. Dit kan resulteren in minder kwaliteit of het terugtrekken van aanbieders. Het zal leiden tot een versobering van het zorglandschap en de keuze-mogelijkheden van inwoners.

Dit hoeft niet per definitie voor elke aanbesteding het geval te zijn. Indien het de uitzondering is dat men via onderaannemerschap levert, dan is dit geen inrichtingskeuze geweest van de gemeente of inkoopregio voor het zorglandschap.

Vraag3

Wat is de te verwachten impact als preventie binnen de scope van de AMvB valt?
.

Vraag4

Wat is de te verwachten impact van het toepassen van de AMvB bij de taakgerichte bekostigingsvariant?
Indien een gemeente taakgericht bekostigd inkoopt, zou dit een uitzondering mogen zijn op deze AMvB. Het is namelijk niet mogelijk om taakgericht in te kopen én de kostprijselementen te hanteren conform AMvB. Bij taakgericht bekostigen koop je namelijk niet de inspanning van professionals, maar koop je een taak in. En aanbieders hebben dan de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze deze taak invullen.
Belangrijk is dat we nu vaak zien dat men aangeeft taakgericht in te kopen, maar dit in de realiteit niet doet. Dus dat er in de verantwoording wel om cliëntaantallen en inzet (uren/dagdelen/etmalen) wordt gevraagd. Op het moment dat dat gedaan wordt, dan is het geen taakgerichte bekostiging en moet het wel onder de AMvB vallen.

Het gebruiken van de term ‘taakgericht bekostigen’ is onvoldoende, het moet dan ook daadwerkelijk op die manier ingekocht worden. Met de daarbij passende verantwoordingsafspraken.

Bijlage