Archiefbesluit 20xx
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Wageningen
|
Datum
|
20 december 2023
|
Vraag1
De procedures met betrekking tot waardering en selectie zijn gewijzigd. Zijn de procedures, rollen en verantwoordelijkheden duidelijk?
Ja
Vraag2
De regels ten aanzien van vervanging, conversie en migratie zijn aangepast. Het doel was het wegnemen van administratieve lasten. Wat vindt u van de huidige opzet? Is deze duidelijk genoeg?
Ja
Vraag3
Hoofdstuk 5 geeft regels ten aanzien van overbrenging en de voorwaarden voor uitzonderingen daarop (opschorting en ontheffing). Zijn deze eisen voldoende duidelijk? Is er een goede balans gevonden tussen enerzijds ruimte bieden voor situaties waarbij reguliere overbrenging na 10 jaar niet kan en anderzijds het borgen van de duurzame toegankelijkheid en de informatiepositie van de burger?
het gaat een uitdaging worden om documenten zoals omgevingsvergunningen na 10 jaar over te brengen vanwege de controlefunctie die een overheid heeft. Zeker omdat het overgangsrecht op 20 jaar is gesteld.
Vraag4
Zijn er zaken die niet of onvoldoende toegelicht worden of waarbij de toelichting zelf juist vragen oproept?
Er wordt gesproken over een termijn van 110 jaar (met name in de toelichting). Kan er duidelijk worden gemaakt wat de ingangsdatum van die 110 jaar is? In de regel gaat men uit van 110 jaar na geboortedatum, maar als dat niet zo uitgesproken wordt in de wet/besluit/regeling wordt het automatisch 'na afhandeling' zoals in de Regeling BRP is gebeurd.
Art. 4.1 lid 3 impliceert dat er documenten elke moment vernietigd kunnen worden mits in een selectiebesluit aangegeven, geldt dit dus ook voor 'opschoning'?
Hoe moet een representatieve steekproef in een selectiebesluit worden opgenomen? Kan dat zoals dat in de huidige gemeentelijke selectielijst is gebeurd, dus onder een aparte paragraaf (paragraaf 1.3 Uitzonderingen) of moet dit bij een categorie van documenten worden aangegeven?
Mij is onduidelijk of een gemeente als individu via een eigen selectiebesluit kan afwijken van het groepsselectiebesluit en wie dat dan moet publiceren. Een groepsselectiebesluit wordt door b.v. het Nationaal Archief of de VNG gepubliceerd, maar hoe kan een gemeente daar van afwijken?