Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Woerden
Datum 22 november 2022

Vraag1

U kunt reageren op het volledige wetsvoorstel.
Het wetsontwerp regelt een faire verdeling van asielzoekers over het land. De gemeente Woerden ondersteunt die keuze. Alle gemeenten hebben een verantwoordelijkheid om voor passende opvang te zorgen. De gemeente Woerden wil graag een aantal punten aanstippen die de uitvoerbaarheid van deze wet raken.

Allereerst hebben we zorgen over de financiering voor gemeenten. Gemeenten maken niet alleen kosten bij realisatie van een opvanglocatie, maar ook in de voorbereidingsfase en om het provinciale overleg voor te bereiden en vorm te geven. Deze kosten dienen gedekt te worden, bij voorkeur op basis van werkelijke kosten.

Met dit wetsvoorstel wordt het zwaartepunt van de verdeling van asielzoekers over het land verplaatst naar een provinciaal overleg. Dat is een logische ontwikkeling. Het risico bestaat echter dat gemeenten die nu veel inzet plegen op de uitvoering van de taakstelling of voor bijzondere doelgroepen, dubbel werk gevraagd worden, omdat ze ook naar rato in asielopvang moeten voorzien. Het bijeffect van de wet zou daarom kunnen zijn dat welwillende gemeenten terughoudender worden om meer te doen dan hun wettelijke verplichtingen.

Met dit wetsvoorstel blijft het COA verantwoordelijk voor opvanglocaties. Onze inschatting is dat het aantal opvanglocaties groter wordt. Dat leidt tot meer werk voor het COA. We vragen ons sterk af of het COA momenteel in staat is om deze extra inzet te leveren in beheer, organisatie en begeleiding, vooral voor kleinere opvanglocaties. Bij de gemeente Woerden leeft de zorg dat gemeenten moeten bijspringen in noodsituaties, wetende dat gemeenten al grote inzet hebben moeten leveren in coronatijd en voor de Oekraïense vluchtelingenstroom.

De gemeente Woerden pleit er voor om kleinere opvanglocaties zo veel mogelijk in te zetten voor kansrijke asielzoekers, waarbij het in het logische verlengde ligt om zodra deze mensen statushouder worden, te koppelen aan de gemeente waar de opvanglocatie ook is gelegen. Dat biedt gemeenten kansen om eerder te starten met inburgering en het opbouwen van een lokaal netwerk. Dat is goed voor statushouders, en goed voor de samenleving.

Daarnaast heeft de recente uitspraak van de Raad van State over stikstofberekeningen gevolgen voor de realisatie van nieuwe locaties. De gemeente Woerden maakt zich zorgen over het stil komen te liggen van reguliere woningbouwprojecten, maar ook projecten om opvang en huisvesting voor respectievelijk asielzoekers en statushouders te organiseren.