AVV aanvragen BO Granen, BO Suiker, BO Aardappelen en overige akkerbouwgewassen

Reactie

Naam Landbouwbedrijf van Marion (LP van Marion)
Plaats Abbenbroek
Datum 12 december 2015

Vraag1

Geef aan en motiveer of u het eens bent met de onderbouwing van de BO Granen, de BO Suiker en de BO Aardappelen en overige akkerbouwgewassen dat de uitvoering van het 'Gezamenlijk programma' van algemeen economisch belang is voor marktdeelnemers wier activiteiten met de betrokken producten (zachte tarwe, rogge, gerst, haver, suikerbieten, poot-, consumptie- of zetmeelaardappelen) verband houden.
Met deze stelling ben ik het eens.
Als individuele producent is het onmogelijk om promotie van de betrokken producten te betalen en organiseren. Het blijkt daarnaast bijzonder moeilijk om groepen telers te mobiliseren aangezien men niet wil betalen zolang niet iedereen mee doet. Verder is duidelijk geworden dat wanneer wij als telers geen geld steken in dit soort programma's, andere partijen ook niet genegen zijn om de programma's te financieren. Door als telers een bedrag op tafel te leggen, kunnen we dus een vliegwieleffect bewerkstelligen. Dit lukt echter alleen als iedere teler mee betaald.
Op het gebied van teeltverordeningen zien we dat de sancties buitenproportioneel geworden zijn sinds de handhaving is verplaatst naar het ministerie. Dit kan veel beter worden uitgevoerd door het BO. Zonder teeltverordeningen worden alle telers geconfronteerd met veel hogere kosten, bijvoorbeeld ter bestrijding van ziekten in aardappelen en uien of onkruiden als wilde haver.

Vraag2

Geef aan en motiveer of u het eens bent met de onderbouwing van de BO Granen, de BO Suiker en de BO Aardappelen en overige akkerbouwgewassen dat ‘niet bij de BO’s aangesloten akkerbouwers’ voordeel zullen hebben bij de onderzoeken die ter uitvoering van het Gezamenlijk programma zullen worden verricht.
Hiermee ben ik het eens. De onderzoeken die worden verricht zijn bruikbaar voor alle telers van de betrokken gewassen. Het is praktisch onmogelijk om de resultaten alleen beschikbaar te laten komen aan de bij het BO aangesloten telers. En dus zullen de niet bij het BO aangesloten telers ook gebruik kunnen maken van de resultaten uit onderzoek van het Gezamenlijk programma.
Als mensen die niet bijdragen aan het onderzoek wel voordeel kunnen hebben bij de resultaten uit dit onderzoek, verdwijnt de bereidwilligheid van degenen die het onderzoek hebben betaald om te blijven betalen. Er zijn dus twee keuzes: 1) Iedereen betaald verplicht mee 2) er wordt geen algemeen onderzoek meer gedaan. Keuze 2 zal er toe leiden dat we als Nederlandse land- en tuinbouw onze kennisvoorsprong kwijtraken en daarmee ons competitief vermogen.

Vraag3

Geef uw oordeel over de door de drie BO’s voorgestelde bijdragen per hectare met een tarief per gewas(groep) en de voorgestelde tarieven.
De tarieven lijken redelijk. Voor dit soort bedragen kun je niet zelf onderzoeken gaan uitvoeren of laten uitvoeren. Het lijkt me een koud kunstje om de investering in de BO terug te verdienen op mijn bedrijf.