Elektronisch uitwisselen van de Basisgegevensset Zorg (BgZ)
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
27 maart 2023
|
Vraag1
Wat vindt u van dit conceptbesluit en de bijbehorende toelichting?
Het belang van interoperabiliteit van zorgdata is groot. Immers tijdens de covid-19 pandemie is expliciet duidelijk geworden dat interoperabiliteit cruciaal is.
De huidige insteek is een beleidskeuze die de verwachting aanwakkert dat de administratieve lasten zullen afnemen. De uitwisseling van de informatiestandaard BgZ, geimplementeerd conform VIPP-5, is een te summiere invalshoek om te komen tot echte interoperabiliteit;
1. secundair hergebruik van zorgdata moet meerdere doeleinden kunnen dienen, waaronder ook wetenschappelijk onderzoek en de landelijke kwaliteitsregistraties.
Tijdens de Covid-pandemie was dit evident; voor patientverplaatsingen tussen ziekenhuizen was digitale informatieschaarste en de IC-kwaliteitsregistratie was daarnaast een belangrijke informatiepijler voor kortcyclische terugkoppeling tussen medisch specialisten over welke interventies wel en welke interventies niet werkten. In beide gevallen ging dit gepaard met veel handmatige datainvoer, waar digitalisering en brede interoperabiliteit van zorgdata het verschil hadden kunnen maken in de belasting van schaars (zorg)personeel.
2. Verder is de vraag of beslissers doorgronden dat de wijze waarop deze wet wordt geïmplementeerd nog niet tot reductie van administratieve lasten leidt. In de informatiestandaard BgZ ligt het accent op het ‘tonen’ van de data, niet op het voorkomen van overtypen middels systeemintegraties. Risico is dan ook dat het alleen maar tot meer administratie leidt in plaats van minder en dat kan niet de bedoeling zijn.
3. En tot slot zijn de investeringen die gepaard gaan met de realisatie niet duurzaam zolang gebruik wordt gemaakt van een vaste versie van een standaard, waardoor toekomstige aanpassingen van deze standaard leiden tot onnodige kosten of stagnatie in de uitwisseling.
Kortom: een belangrijke wet die op de realisatie en handhaving nog aandacht behoeft.