Besluit tot wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving in verband met het duurzaam gebruik van daken
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Bennekom
|
Datum
|
14 januari 2021
|
Vraag1
Er kan gereageerd worden op het gehele conceptbesluit en de nota van toelichting bij het conceptbesluit.
Ik (particulier) ben blij met "maatwerk". Ik licht hieronder puntsgewijs toe:
1- Geen dwang/verplichting voor de particulier en zijn bestaande woning met de bouw- en installatie-eigenschappen.
2- Dat vertaald zich -wat mij betreft- naar "een paar jaar later aanpassen van woning (bouw en installatie) mag ook". Omdat investeringen zinvoller zijn:
2.a- De oude situatie (woning, bouw en installatie) meer wordt gebruikt.
2.b- De nieuwe situatie meer energie oplevert per beschikbare m2 oppervlak, of met meer rendement energie opwekt en er dus bij meer m2 oppervlak overblijft voor andere-toekomstige duurzame oplossingen.
2.c- Omdat er gebruik kan worden gemaakt van de innovatie-slag die producten zullen ondergaan. Dit zowel in rendement, maar ook de combinatie van energieën die dat product kan leveren. Er zal dan sprake zijn -bijvoorbeeld- gecombineerde zonnepanelen PV en TH, die qua werking op elkaar zijn afgestemd, inclusief andere onderdelen van de installatie -bijvoorbeeld- buffers voor warmte en elektriciteit.
Tot slot:
De plannen gaan niet over woningen, gezien de tekst (citaat):
"... dat beide mogelijkheden (bestaande bouw en nieuwbouw) betrekking hebben op industriefuncties en overige gebruiksfuncties. Overige gebruiksfuncties zijn gebouwen waarin het verblijven van personen een ondergeschikte rol speelt, zoals ...".
Mijn woning wordt normaal gebruikt en heeft EPC=0,8; heeft goede bouwkundige isolatie, ramen enz., maar geen specifieke installatie-eigenschappen. Dat is iets voor de toekomst.