Beleidslijn grote rivieren 2025
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Kampen |
Datum | 15 november 2024 |
Vraag1
U kunt tot en met 15 november 2024 op deze website reageren op de voorgestelde wijzigingen. Wij nodigen u graag uit om te reageren op (één of meer van) de volgende zeven punten:Bgr 2025:
1. Een strenger beleid bij verlenen van omgevingsvergunningen voor bepaalde niet-riviergebonden activiteiten in het rivierbed.
De wijzigingen in het Bkl, het Bal en de Or:
2. De keuze om het bestaande onderscheid in het rivierbed tussen een bergend deel en een stroomvoerend deel te laten vervallen en een gelijk beleid voor deze gebieden vast te stellen;
3. De aanpassing van de lijst van activiteiten die een omgevingsplan kan toelaten;
4. De wijziging van het toepassingsbereik van een aantal instructieregels;
5. De aanvulling van de voorwaarden voor het toelaten van activiteiten;
6. De wijziging van de aanwijzing van het rivierbed;
7. De uitbreiding van de vergunningplicht voor het permanent afmeren van woonschepen of andere drijvende werken.
We maken ons ernstig zorgen over de wijzigingen die worden voorgesteld. Het Kampereiland is nu een overloopgebied dat gebruikt kan worden bij extreme afvoer van de rivieren of bij een zware storm. Een situatie die wordt ingeschat op1 : 500 en dan worden Meppel, Zwolle en Kampen beschermt door ons gebied als waterberging te gebruiken.
Door het veranderen van de beleidsregels komt een groot landbouwgebied onder het blauwe regime. Dat betekent dat er een uitsterfbeleid ontstaat op het Kampereiland. Banken zullen ondernemingen niet meer financieren en daardoor zullen de bedrijven in dit gebied niet mee kunnen komen met de diervriendelijkheidseisen en milieueisen. Ook economisch zal dit gebied verpauperen.
We willen graag meedenken met een oplossing voor de Kampereilanden, zodat dit mooie, vooral veehouderij, gebied geen nieuw eiland Tiengemeten wordt of een Hedwigepolder. We moeten zuinig zijn op gebieden waar op een efficiënte manier voedsel kan worden geproduceerd in een Europa dat zelfvoorzienend moet worden voor haar voedsel. Hier is geen vervuilende industrie in de omgeving(geen Tatasteel etc) weinig of geen vervuilende wegen met veel autoverkeer, vruchtbare grond, allemaal voorwaarden voor een economisch en milieutechnisch gezonde voedselproductie. Het gebied is ontstaan door de ligging in een delta van een klei-aanvoerende rivier en eeuwen geleden gecultiveerd door de stad Kampen om haar bevolking van voedsel te voorzien. Ook nu nog is dat een belangrijke taak.
Het moet niet zo zijn dat we om steden te beschermen grote landbouwgebieden lamleggen. Steden moeten worden beschermd, landbouwgebieden kunnen daarin een oplossing bieden maar de kans van 1 :500 is geen reden om hele gebieden voor de toekomst te onttrekken aan de productie van voedsel.