Beleidsvisie gegevensdeling en privacy in het sociaal domein

Reactie

Naam Gemeente Middelburg (dhr. M. van Poecke)
Plaats Middelburg
Datum 1 april 2014

Vraag1

Bent u het eens met de uitgangspunten van de visie?
Waar is volgens u nadere visievorming nodig?
Wordt de positie van de burger voldoende versterkt?
Heeft u suggesties voor de verdere uitwerking van de visie?
Ik ben het deels eens met de uitgangspunten van de visie.
Wat mij betreft schiet de visie tekort op het volgende:

Met de decentralisaties wordt ingezet op een andere manier van toekennen en verlenen van ondersteuning en zorg. Om tot de gewenste transformatie te komen is een inspirerende visie nodig, die richting geeft aan hoe zaken anders en beter kunnen gaan. De voorliggende visie geeft die inspiratie niet. De visie zet de Wbp centraal en lijkt daarmee vooral de huidige situatie te bestendigen.
Uit ervaringen uit de praktijk en uit raporten als 'Leren van calamiteiten' blijkt dat er een andere attitude nodig is: een moreel gevoelde handelingsplicht in plaats van de handelingsverlegenheid die nu nog teveel zichtbaar is. Door zo nadrukkelijk de Wbp centraal te stellen inspireert de visie niet om tot een andere attitude te komen, en waar die andere attitude uit zou moeten bestaan. De visie straalt vooral terughoudendheid uit.

In de decentralisaties wordt voortdurend - ook door de wetgever - benadrukt dat de mens zelf centraal moet komen te staan. Die mens is vaak kwetsbaar, en soms slachtoffer van misbruik en mishandeling. In die situaties is handelen nodig en moet bescherming geboden worden. De fundamentele bodem onder dat handelen zijn de fundamentele rechten als het recht op behoud van integriteit van lichaam en geest, en het recht op behoud van menselijke waardigheid. Die rechten, als handelingsgrond voor het al dan niet delen van gegevens, ontbreken in de visie. Daarmee ontbreekt één van de twee zijden van de medaille.