Maatschappelijke consultatie beloningsmaatregelen financiële sector
Reactie
Naam
|
F.N. Mul
|
Plaats
|
Zutphen
|
Datum
|
30 augustus 2018
|
Vraag1
U wordt uitgenodigd om te reageren op het consultatiedocument en uw visie te geven op de genoemde drie mogelijke wettelijke maatregelen met betrekking tot vaste beloningen in de financiële sector. Meer in het bijzonder wordt u verzocht met betrekking tot deze drie maatregelen in te gaan op de vragen uit het consultatiedocument. U kunt ervoor kiezen een reactie te geven op alle vragen of slechts op een deel daarvan.
In antwoord op uw wetsvoorstellen:
1. Maatregel 1 zie ik als een rem voor bankiers om te lichtzinnig met hun verantwoordelijkheden om te springen. Het ontvangen van staatssteun moet pijn doen, ook voor de instelling die er (weer) naar moet grijpen. Lijkt mij een goede maatregel.
2. Ik blijf moeite hebben met het begrip onderneming. Het verplicht gaan zitten op aandelen zie ik nauwelijks als een rem op het kunst en vliegwerk dat wordt uitgehaald om de omvang van die aandelen te maximeren. Eigenlijk zijn korte- of lange termijn belangen secundair als het gaat om het maken van verantwoordelijke beslissingen voor de bankorganisatie. Ik zie niet in waarom een lange termijn beslissing minder lichtzinnig zou zijn dan een korte termijn beslissing. Ik denk niet dat het hierom gaat. Om met uw Minister te spreken: een bank is geen koekjesfabriek.
3. Tsja, ook weer een instrumentele maatregel. U vraagt als Ministerie alleen om het beloningsbeleid, en de verhouding tussen de beloningen vast te leggen. Naar mijn mening loopt u weg voor de verantwoordelijkheid om U zelf uit te spreken over een beloningsverhouding die de menselijke schaal weer terugbrengt in onze samenleving. U heeft van het Nederlandse volk het mandaat gekregen om hierin richting te kunnen geven. Nou, geef dan nu richting.
In antwoord op enkele van uw vragen:
(2) beoordeel deze instellingen niet als ondernemingen. Gehoorgeven aan de wil van aandeelhouders conflicteert met het belang van de nutsfunctie. Dat hebben we nu na al die privatiseringen wel geleerd. Onze samenleving is veel complexer geworden door de pseudo concurrentie van al die pseudo ondernemingen. Burgers verliezen een hoop energie aan het maken van pseudo keuzes die uiteindelijk marginaal effect opleveren in hun leven.
(3)De commentaren hierboven acht ik eigenlijk van belang voor alle organisaties met een publieke nutsfunctie als banken, verzekeraars, spoorwegen, posterijen, energiesector en waterbedrijven maar ook doorgifte van media (kabel, telefoon).
(3)Het liefst zie ik een beloningssysteem in deze organisaties waarin een directe relatie ligt tussen het hoogste salaris en alle salarissen eronder. Argument voor een hoog salaris is zeldzaamheid persoon. De even zeldzame vakspecialist wordt echter ondanks zijn zeldzaamheid in het loongebouw gestopt.
(13)Misschien is het een betere rol voor de AFM om toezicht te houden. Laat de Nederlandse Bank zich maar over de uitvoering van beleid bekommeren.
Bijlage