Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam JUNO Psychologenpraktijk (Drs. I. de Graaf)
Plaats Maastricht
Datum 14 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Geachte mevrouw, mijnheer,

Hierbij laat ik u weten dat ik mij niet kan vinden in het voorstel waarbij de psychotherapeut als erkent beroep uit de beroepenstructuur verdwijnt. Ik zie het als een afbreuk aan de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Ik maak mij grote zorgen over stijgende kosten, onnodige herscholing-eisen voor therapeuten, en bovenal het nog het verder stijgen van de reeds lange wachtlijsten.
Ik zie dit voorstel als een verarming van de beroepenstructuur en als een bedreiging van ons ambacht als psychotherapeut en de kwaliteit van zorg in Nederland. Ik vraag u aandacht voor het volgende:
• De nieuwe beroepenstructuur heeft als doel de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Ik mis een grondige onderbouwing. Bovendien is er niet gekeken naar mogelijke negatieve gevolgen voor de kwaliteit en effectiviteit van de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg.
• Er bestaan op dit moment twee basisberoepen: de psychotherapeut en de GZ-psycholoog. Het is buiten alle proporties dat van psychotherapeuten (na een opleiding van 4 jaar) geëist wordt dat zij zich alsnog omscholen tot het ándere basisberoep (een opleiding van maximaal 2 jaar), voordat zij opgeleid kunnen worden tot het nieuwe specialisme KP-PT. Dit wordt nog eens bekrachtigd door het EVC-traject voor K&J psychologen NIP, die zonder extra opleiding de registratie GZ-psycholoog ontvangen.
• Wat betreft de bijscholing naar KP-PT: er is in Nederland een grote behoefte aan inhoudelijk opgeleide behandelaren die zich richten op de behandeling van patiënten (zie de huidige, lange wachtlijsten). Het nieuwe wetsvoorstel verlegt de focus van deze behandelaren naar management en wetenschappelijk onderzoek!
• Psychotherapeuten zíjn opgeleid om hoog kwalitatieve en specialistische psychotherapeutische behandelingen te geven. Dat is het werk waartoe zij zich geroepen en aangetrokken voelen, en dit zal ook in de toekomst zo blijven. Het is een verspilling van kostbare tijd en geld om alle psychotherapeuten uitgebreid bij te scholen op het gebied van onder andere management en wetenschappelijk onderzoek, om vervolgens hetzelfde werk te blijven doen. Het heeft geen toegevoegde waarde voor de klinische praktijk, en het is niet wat de ggz nodig heeft. De huidige wachtlijsten zijn al veel te lang, en deze zullen alleen maar langer worden als psychotherapeuten zich en masse moeten gaan omscholen.