Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Psychiater M.J. Hoek
Plaats Vught
Datum 26 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik ben tegen dit Wetsvoorstel.

Allereerst wordt in dit Wetsvoorstel de term “Psychologische Zorg” gehanteerd, terwijl de voorgestelde Wet vergaande gevolgen voor het landschap van de Geestelijke Gezondheidszorg teweeg zal brengen. De term is misleidend, omdat het niet alleen de “de psychologische zorg” betreft, maar de algehele Geestelijke Gezondheidszorg aangaat, dus ook de GGZ, de ziekenhuispsychiatrie en de vrijgevestigde praktijken voor psychotherapie.

Bij het opstellen van dit Wetsvoorstel hebben slechts twee beroepsverenigingen van psychologen, de NIP en de NVP, aan tafel gezeten. Andere beroepsorganisaties en patiëntenverenigingen zijn niet uitgenodigd aan te schuiven. Aan dit Wetsvoorstel ligt dan ook geen brede wetenschappelijke probleemanalyse ten grondslag en ook zijn de motieven en de doelen niet transparant. De bedenkers van dit Voorstel negeren alle professionals, die zich inspannen voor het maken van multidisciplinaire richtlijnen en zorgakkoorden.

Met de Wet worden een aantal veranderingen doorgevoerd: de opleiding tot GZ-psycholoog wordt voorbehouden aan basispsychologen. Het beroep en het BIG-register voor psychotherapeut verdwijnen. Andere professionals kunnen zich niet meer aanvullend registreren tot psychotherapeut. De titel psychotherapeut wordt voorbehouden aan de klinisch psycholoog/psychotherapeut. Er is in dit Wetsvoorstel nog geen deugdelijke overgangsregeling aangegeven.

De daadwerkelijke effecten van de Wet zullen pas op de werkvloer aan het licht gaan komen. Door de Wet zal er een verschuiving komen in de bekwaamheden en de bevoegdheden van de verschillende disciplines binnen de Geestelijke Gezondheidszorg en dit zal leiden tot onduidelijkheden in het samenwerken op de werkvloer. Voor anderen zullen de effecten van deze Wet pas duidelijk worden als de ziektenkostenverzekeraars psychotherapie door andere beroepsgroepen dan door klinisch psychologen/psychotherapeut niet langer willen vergoeden; Immers zij gaan er vanuit dat alleen klinisch psychologen/psychotherapeuten bekwaam en bevoegd zijn, en de titel mogen voeren.

Een Wet, die vanuit een dergelijk eenzijdig perspectief is opgesteld en zulke vergaande gevolgen heeft binnen de gehele Geestelijke Gezondheidszorg heeft, kan geen oplossing zijn voor complexe problematiek. Dit is niet hoe we Wicked Problems anno 2024 met elkaar oplossen!