Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
13 februari 2024
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik ben tegen dit wetsvoorstel.
Als de overheid al wil dat het het beroep Psychotherapeut gaandeweg verdwijnt, dan doe dat door geen opleidingstrajecten Psychotherapeut meer aan te bieden en biedt eventueel vrijwillig een overgangsregeling naar KP-PT aan voor diegenen die dat willen. Maar laat de mensen die nu Psychotherapeut zijn in ieder geval dat beroep kunnen voortzetten tot hun pensioen. Het is oneigenlijk om dat beroep op te heffen omdat er met de beroepsuitoefening zelf niets mis is. Het laten verdwijnen van het beroep psychotherapeut vind ik dan ook niet recht- en doelmatig voor het te behalen doel: het vergemakkelijken en verbeteren van het vinden van passende zorg voor clienten.
Het is niet proportioneel wat daarin van de Psychotherapeut wordt verwacht: het loslaten van een titel die na jaren opleiding en hoge kosten is verkregen. Het is oneigenlijk om verplicht de last van een mogelijk ingrijpende overgangsregeling te leggen bij de professional. Het is daarnaast een verspilling van kostbare tijd en geld om alle psychotherapeuten uitgebreid bij te scholen op het gebied van onder andere management en wetenschappelijk onderzoek, omdat die aandachtsgebieden na bijscholing vervolgens niet in praktijk worden gebracht in de psychotherapeutische setting.
Onduidelijk is nog wat de bijscholing en mogelijke kosten voor de professional inhouden, geef die informatie eerst en geef daarna Psychotherapeuten de keus of zij vrijwillig in zo’n overgangstraject willen.