Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Sint-Oedenrode
Datum 20 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Tegen dit wetsvoorstel!
Orthopedagogen en orthopedagoog-generalisten worden uitgesloten van deze beroepenstructuur, waardoor deze hoogopgeleide specialisten, die echt een andere kijk en benadering hebben dan bijvoorbeeld de gz-psychologen (pedagogisch ipv psychologisch), minder kansen hebben in de uitvoering van hun werk en verdere doorontwikkeling. De tendens van de huidige zorginrichting in Nederland, waaronder jeugdhulp, is onder andere "de beweging naar 0" en "zo thuis mogelijk". Orthopedagogen, orthopedagoog-generalisten, maar ook systeemtherapeuten zijn hiertoe onmisbare en niet-uit-te-sluiten disciplines in het werkveld, vanwege hun contextuele en systemische benadering en kijk op kinderen / mensen als individu, maar ook in hun omgeving / context en de maatschappij. Hun expertise is complementair aan die van bijvoorbeeld gz-psychologen. Door uitsluiting van de orthopedagogen, orthopedagoog-generalisten en systeemtherapeuten vindt er een verenging plaats van kennis en expertise, terwijl de tendens van de huidige zorginrichting in Nederland juist vraagt om een bundeling van kennis en expertise.
Mij lijkt het beter werkbaar, zeker voor mensen die niet werkzaam zijn "in het veld", om termen te vereenvoudigen, maar niet om beroepen / beroepsgroepen of expertises te gaan uitsluiten.
Ik ben enorm trots op mijn verworven titel als orthopedagoog-generalist en de onzekerheid voor de toekomst van deze prachtige titel is onwenselijk voor iedereen. Het kan m.i. nooit positief zijn dat ik, met een gelijksoortige opleiding als bv. gz-psychologen (beiden master en post-master opgeleid) een totaal ander perspectief en vooruitzicht heb qua opleidingsmogelijkheden en banenkansen. Laten we de handen ineen slaan en juist complementair zijn aan elkaar en gebruik maken van ieders expertise en krachten, zonder beroepsgroepen uit te sluiten!

Bijlage