Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nijmegen
Datum 29 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik denk dat het nieuwe voorstel niet tot de gewenste verduidelijking leidt. Niet voor clienten en niet voor andere zorgprofessionals. De toevoeging generalist bij de gz psycholoog is wellicht gezien de opzet van de opleidingen en de inzet in theorie correct, in de praktijk ligt de scheiding veel diffuser door aanvullende scholingen (VCGt, VEN, Vst etc etc) of door opgedane werkervaring. Een collega uit de reguliere ggz kan niet vanzelfsprekend in de lvb of verpleeghuiszorg werken. Een GZ'er met jarenlange expertise in de neuropsychologie of verslavingszorg is beter in staat clienten te diagnosticeren en behandelen dan een KP'er die deze populatie nog nooit heeft gezien. Het argument van een beter kader want gespecialiseerd snijdt geen hout. Iedereen weet dat het om werkervaring en gerichte scholing gaat.
Wat komt hierna? Een tussenspecialisatie/register als GZ+? Voor de GZ'ers die net dat beetje extra kunnen bieden, maar we weigeren specialist te noemen omdat nu eenmaal de opleiding niet hebben gedaan? De profielopleidingen de prullenbak in of meerdere varianten? Op specialistenniveau nog meer (sub)specialisaties naast kind en jeugd/volwassenen en ouderen/KP vs KNP? Nog meer bijbehorende dure scholings- en herregistratie eisen? Dan wil ik namelijk dispensatie op basis van ervaring en zelf bekostigde nascholing.
Clienten maakt het niet uit, zij willen gewoon geholpen worden, zij gaan ervan uit dat als ze ergens aankloppen met hun klacht zij daar ook de juiste zorg ontvangen. Het is aan de psycholoog om aan te geven of deze de professionaliteit heeft en de eigen grenzen kent.
Ik zou willen dat al het geld dat in deze wijziging van de beroepenstructuur gestoken wordt aan opleiden van nieuwe broodnodige collega's en alternatieve/verkorte opleidingsroutes om BIG registraties te behalen werd besteed. Zowel voor basispsychologen als voor GZ 'ers. In plaats van daar nog eens 20 jaar over te praten. En weinig/minder opleidingsplekken toe te wijzen.