Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Molendrift (Msc. M. Vredeveld)
Plaats Groningen
Datum 12 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik voorzie dat de problemen door dit nieuwe wetsvoorstel en zet deze graag hieronder uiteen.

Als eerste maak ik me ernstig zorgen over de wachtlijsten in de GGZ en de jeugdzorg die door de gevolgen van dit wetsvoorstel enkel langer zullen worden. Een effect van deze wet is dat de status van orthopedagogen, orthopedagoog-generalisten verzwakt raakt, waardoor hun inzet beperkt wordt.
Het idee achter de wet is dat de cliënt beter kan onderscheiden bij wie hij of zij in zorg is. Nu kiezen ze vaak voor een bepaalde instelling, vaak op aanraden van een ander. Binnen de instelling maakt het niet zoveel uit wie de cliënt treft, dat kan een GZ psycholoog zijn, een orthopedagoog generalist, een klinisch psycholoog of een psychotherapeut: als het maar een goede is. Deze collega's leren van elkaar binnen de teams en de veelzijdigheid daarbinnen. Orthopedagogen (maar ook systeemtherapeuten zijn beroepen die sterk zijn in het betrekken van de omgeving van cliënten. Door deze nieuwe wet worden ze onbedoeld in het functioneren beperkt, terwijl we in tijden leven waar een brede blik, domein-overstijgende aanpak en systemische behandeling steeds belangrijker worden. De verklarende analyse waarmee we nu landelijk zoveel werken, is ook van dien aard; de klachten in interactie met de omgeving in een analyse, wat moet leiden tot een integrale '1gezin1plan aanpak'. Hierin zijn veel orthopedagogen actief betrokken en heel vooruitstrevend qua visie op goede zorg.

Ik ben zelf net klaar met de klinisch psychologen (specialisten) opleiding. Allemaal hadden we een andere achtergrond, bijna de helft was van oorsprong orthopedagoog, anderen psycholoog. Maar iedereen was even bevlogen, en aan het einde van de 4 jaar uitstekend opgeleid. Hoe zonde als de orthopedagogen niet meer in zouden kunnen stromen, mede als gevolg van deze nieuwe beroepenstructuur. We hebben tekort aan GZ'ers en KP'ers. Dus deze verschraling door collega's die uitstekend en wetenschappelijk zijn opgeleid (ik denk onbedoeld) aan de zijlijn te zetten, komt het zorglandschap niet ten goede. Vele collega's maken zich daarnaast ook zorgen over hun individuele carrières en ambities die ze hadden op dit vlak. Kan dat straks nog wel?

Kortom: verklein niet het arbeidspotentieel binnen de zorg substantieel en doe dit niet!