Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 16 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik denk dat er een belangrijke foutieve aanname geslopen is in de redenering over te gaan van PT naar KP/PT, met forse en wat mij betreft onacceptabele consequenties voor de PT. Om een specialistisch beroep art. 14. te worden, dient men inderdaad een vaststaand deel management/onderzoek te doen, om deze status te kunnen krijgen. Echter is deze hoeveelheid vele malen minder dan in de KP opleiding, welke 200 uren cursorisch onderwijs, 1080 praktijkuren en 50 uren supervisie bevat op deze onderdelen. De uren zijn zo fors omdat management/wetenschap een aanzienlijke pijler is van deze opleiding, NIET omdat dit nodig zou zijn voor artikel 14.
Uit mijn eigen recente medisch specialistische opleiding weet ik, dat het aandeel management/wetenschap vele malen kleiner was, zoals in alle andere art 14 opleidingen, die niet opleiden tot management. Dat is prima te overzien, het deel van de KP echt niet.

Ik vind het echt onrechtvaardig en niet noodzakelijk de PT recht te gaan trekken richting KP. Je kunt niet mensen die bewust voor opleiding A kozen, nu verplichten tot opleiding B met veel management, en dan ook nog opleiding A doorstrepen. Dit is niet in overeenstemming met de huidige wetgeving en het is niet redelijk te verwachten dat dit geaccepteerd zal worden door de PT'ers die onnodig wederom fors moeten gaan investeren in tijd, geld om hetzelfde werk te gaan doen. Als het dan toch moet, dan niet met terugwerkende kracht. De weeffout in de BIG kan niet ten koste gaan van de huidige psychotherapeuten die die weg niet gemaakt hebben.

Hopelijk is dat hele gedoe ook niet nodig, door de accenten wat te verschuiven. De nieuwe opleidingsroute krijgt voor allen een gezamenlijk deel, waarin het voor art. 14. nodige management/onderzoek. In de verplichte keuzeruimte kiest men hetzij voor extra management, onderzoek of psychotherapeutische inhoud. Daarmee wordt recht gedaan aan beide bestaande beroepsgroepen die psychologisch specialist worden, in plaats van de PT te transformeren naar KP en wordt de nieuwe aanwas die echt niet wil managen behouden voor dit prachtige vak omdat ze dat niet verplicht hoeven te doen. Het overgangstraject bestaat alleen uit het noodzakelijke deel management/onderzoek om art. 14 te rechtvaardigen en kan niet opgedrongen worden aan hen die dit echt niet willen.
Ik verwacht dat de enorme weerstand die er is bij PT voor groot deel zal verdwijnen.