Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amstelveen
Datum 14 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik ben, samen met mijn collega-psychotherapeuten, tegen dit wetsvoorstel.

Het vak en de opleiding tot psychotherapeut bestaat uit zoveel waardevols, wat niet terug te vinden is in de opleiding tot GZ-psycholoog of klinisch psycholoog. Het gaat in mijn ogen om verdieping. Verdieping van de psyche, die voor een groot aantal cliënten (met name met langdurige klachten en/of persoonlijkheidsproblematiek) noodzakelijk is om vooruit te komen in het leven. Deze verdieping in psychotherapie is uniek wanneer je het vergelijkt met de opleiding tot een GZ-psycholoog of klinisch psycholoog.

Ik kan me goed voorstellen dat er onder de ‘gewone mens’ echt wel wat verwarring is over de verschillende psychologen beroepen, maar het wegnemen van een van die beroepen lijkt me niet de oplossing, omdat je daar ook veel mee kwijtraakt in kwaliteit. In mijn ogen zijn er andere oplossingen om die verwarring te verminderen. Zo kan er beter geïnformeerd worden aan hulpzoekenden voor welke problemen welke zorg vermoedelijk het beste aansluit: maatschappelijk werk, POH-GGZ, basis GGZ, S-GGZ bij een grotere instelling (waar vaak veel geboden wordt, maar ook vele beperkingen zijn waaronder hele lange wachtlijsten) of S-GGZ bij een (vaak vrijgevestigde) psychotherapeut (waar het aanbod bestaat uit een verdiepende aanpak van iemands klachten/psyche). Die laatste categorie is van unieke waarde, en zonder die categorie zullen de wachtlijsten in de reguliere GGZ alleen maar drastisch verder oplopen. Van groot belang dus dat zij hun werk kunnen blijven doen.

Wanneer van alle psychotherapeuten wordt geëist om zich om te scholen, zijn er enorme beperkingen die eigenlijk nog helemaal niet zo doordacht zijn. Zowel wat betreft de juridische kant als de praktische uitvoerbaarheid van grootschalige omscholing. Daarbij wordt bij bijscholing naar KP-PT de focus gelegd op management en wetenschappelijk onderzoek, terwijl de meeste psychotherapeuten juist zo graag inhoudelijke en verdiepende therapieën willen bieden. Met als doel cliënten direct te kunnen helpen bij de hulp die zij nodig hebben. En indirect om de wachtlijsten te verminderen.