Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats 's-Hertogenbosch
Datum 16 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Versimpelen waar dit kan is altijd een goede doelstelling, maar ik mis in dit plan hoe die versimpeling voor cliënten bereikt wordt. Alleen de titels worden qua naam al zo ingewikkeld dat ik er als professional al moeite mee heb om deze te schrijven of uit te spreken, laat staan cliënten.

Bijscholing in de ggz is belangrijk, maar deze beroepenstructuur zorgt ervoor dat een heleboel professionals nu noodgedwongen scholing moeten volgen die weinig toevoegt aan hun ambities of het werkveld waarin zij opereren. Hierbij denk ik aan alle zeer kundige psychotherapeuten die zich moeten samenvoegen met de huidige KP-ers, terwijl je als professional vaak een bewuste keuze maakt om KP-er te worden; een vak waarin wetenschappelijk onderzoek en management ook een belangrijke rol speelt. Deze ambitie hebben veel psychotherapeuten vaak niet; zij willen vooral een goede behandelaar voor cliënten zijn. Daarbij doet het ook geen recht aan alle kundige psychotherapeuten die op dit moment niet de GZ titel hebben en nu twee scholingstrajecten zouden moeten doorlopen, terwijl zij al een meerjarige postmaster gevolgd hebben.

De nieuwe beroepenstructuur sluit tevens de weg op ontwikkeling voor alle orthopedagogen af. Het vak van orthopedagoog (een studie waarin een grote nadruk ligt op de rol van de context) is juist zo belangrijk in een samenleving waar we minder willen medicaliseren en de rol van dsm classificaties willen inperken.
Alleen de aankondiging van de mogelijke komst van de nieuwe beroepenstructuur heeft er al voor gezorgd dat veel orthopedagogen zich gedwongen hebben gevoeld om zich ad hoc in een duur scholingstraject tot KJ NIP Psycholoog te storten. Waar door het NIP op dit moment financieel enorm misbruik van gemaakt wordt. Deze beroepenstructuur lijkt er ook vanuit te gaan dat alleen mensen die een studieachtergrond als psycholoog hebben als behandelaar kunnen functioneren in de ggz. Niet alleen de orthopedagogen, maar ook alle andere belangrijke beroepen zoals systeemtherapeuten, vaktherapeuten etc worden hiermee vergeten en tekortgedaan.

De invoering van deze beroepenstructuur gaat zorgen voor een enorme toename aan wachtlijsten binnen de ggz, terwijl deze al veel te hoog zijn. Er zal namelijk een deel van de behandelaren afvallen en er gaat veel tijd en geld naar (nutteloze) scholing, terwijl deze ook ingezet zou kunnen worden ten goede van de cliëntenzorg.

Kortom, voor zowel cliënt als professional weinig voordeel aan dit plan.