Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Nieuwegein
|
Datum
|
6 februari 2024
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Tegen, waarom zo grote verandering is nodig? Voor wie doen we dit allemaal? Cliënten willen kortere wachtlijsten, een goed en verzekerde behandeling, ze kijken niet echt wie welke registratie heeft. En op basis van welke argument(en) denkt men dat deze verandering in de beroepenstructuur beter zou zijn voor cliënten. Met zulke lange wachttijden, wat mensen nodig hebben is dat ze snel geholpen worden.
Veel mensen kiezen en hebben ooit voor gekozen om psychotherapeut te worden. Na jaren gewerkt hebben binnen de zorg begin ik eindelijk met de opleiding psychotherapie omdat ik dat heel graag wilden doen en nu, zou ik een paar jaar nadat ik met vele andere klaar zijn met de opleiding ons zorgen moeten maken of we als psychotherapeut kunnen blijven werken.
Welke overgangsregeling en eisen zouden straks gesteld worden voor psychotherapeuten zonder een GZ diploma? Is er over nagedacht wat gebeurt er met mensen die nog in opleiding tot psychotherapeut zijn? De laatste 4 jarige PT opleiding is in januari 2024 gestart en als alles goed gaat dan is deze groep pas begin 2028 klaar als psychotherapeut, is er dan genoeg tijd en faciliteiten om te voldoen aan de overgangseisen?
Er is een lange wachttijd voor een GZ- opleiding voor de basispsychologen, te weinig opleidingsplekken om nieuwe mensen op te leiden. Hoe gaat het dan straks als psychotherapeuten ook de GZ opleiding moeten doen om toegelaten te worden in het register KP-PT? Hoeveel nieuwe plekken komen er dan bij? Dit kan in praktijk betekenen dat veel psychotherapeuten door te weinig GZ plekken of andere redenen hun PT registratie moeten gaan verliezen. Verlies van ervaren psychotherapeuten kan negatieve invloed hebben op de lange wachtlijsten binnen de GGZ.
Ik zeg als je graag KP wil worden, dan moet je vooral gaan doen. Onderzoek en management is niet wat iedereen wil doen en of het nodig vindt. Niet alle klinisch psychologen heeft ook een affiniteit met wetenschappelijk onderzoek of management. De meeste psychotherapeuten willen/zullen waarschijnlijk niet de klinisch psychologen kant op gaan, dan zou ik kiezen voor een soepele overgangsregeling. Uiteindelijk moeten we onze cliënten een geode behandeling geven.