Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats sittard
Datum 19 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik maak me veel zorgen over deze ontwikkeling. Het lijkt een afbreuk te zijn van kwaliteit. Onnodige herscholingseisen bij ervaren ggz professionals, nog verder stijgen van de toch al torenhoge wachtlijsten, patiënten met complexe problematiek, die niet geholpen kunnen worden, omdat hun behandelaren cursussen moeten volgen over management.
Ik mis een onderbouwing hoe dit voorstel de kwaliteit van zorg vooruit zou helpen. Er is een zeer grote behoefte aan inhoudelijk goed geschoolde behandelprofessionals die nu ineens zich gedwongen moeten bezig houden met management en wetenschappelijk onderzoek, terwijl ze nu al een hevige workload en superlange wachtlijsten hebben.
Psychotherapeuten zijn hard gezocht, waarom verdwijnt dit beroep? De enorme wachtlijsten bij psychotherapeuten duiden aan hoezeer deze hulp gewenst is onder cliënten. Het doen verdwijnen van een titel en vervangen door een dubbele titel , hoe helpt dat cliënten vooruit? Psychotherapeuten zijn opgeleid om hoog kwalitatieve en specialistische behandelingen te doen, waartoe zij zich geroepen voelen en een kloppend hart voor hebben. Wat een verspilling dat ze nu wetenschappelijk onderzoek en management erbij moeten doen waar ze in werkelijkheid toch geen tijd voor hebben gezien de drukke wachtlijsten. Ook loop je het risico dat er nog meer hooggeschoolde ggz professionals weglopen van dit beroep.
Ik verwacht eerder meer onduidelijkheid en juist meer wachtlijsten niet meer professionals maar juist minder, terwijl we al een tekort hebben. Ik maak me zorgen wat dit gaat betekenen voor instellingen die nu al kampen met grote tekorten. Slecht is, is dat de overgangsregelingen nog niet bekend zijn, maar beroepen wel al gaan verdwijnen.
Er zijn geen redenen om het beroep psychotherapeut te laten verdwijnen, dit bestaat langer dan sommige andere nieuwere titels. Er zijn geen tekenen dat deze slechte zorg leveren. Er zijn geen aanwijzingen dat de zorg duurder wordt als dit niet wordt doorgevoerd. Ook internationaal is het beroep van psychotherapeut alom bekend en wat verwarrend dat dit nu ineens een dubbele titel moet worden.
Het meeste zorgen maak ik me voor verdere leegloop van professionals van ggz instellingen en clienten met complexe problematiek die nog langer moeten wachten.