Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Margraten
Datum 14 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Op dit moment zijn psychiaters, klinisch psychologen en psychotherapeuten bevoegd en bekwaam om psychotherapie uit te voeren. Echter met het opheffen van de beroepen klinisch psycholoog en psychotherapeut en het ontstaan van het beroep klinisch psycholoog-psychotherapeut, zijn psychiaters de enige beroepsgroep die psychotherapie wel mogen uitvoeren, maar niet de titel psychotherapeut hebben. Dit zal tot verwarring en onduidelijkheid leiden bij patiënten, GGZ instellingen, verwijzers, zorgverzekeraars enz. Juist niet wat wetsvoorstel beoogt: Meer duidelijkheid.

Nu is het nog zo dat psychiaters door middel van aanvullende opleiding de BIG-registratie als psychotherapeut kunnen verkrijgen. Dit is een wettelijk recht van psychiaters en ik heb daar persoonlijk graag gebruik van gemaakt en ben zowel psychiater als psychotherapeut. Met het voorliggende wetsvoorstel kan alleen de GZ-psycholoog generalist zich laten scholen tot en registeren als klinisch psycholoog - psychotherapeut. Deze mogelijkheid wordt de psychiater (en artsen en orthopedagogen gelijk) dan ontnomen. Ook wordt het psychiaters daarmee vermoedelijk lastiger gemaakt om aansluiting te vinden bij psychotherapeutische opleidingen en bijscholingen in de psychotherapie en ook in het aansluiting vinden bij die beroepsgroep. Daarmee is er kans op verarming van het vak psychiater en meer scheiding/verwijdering van beroepsgroepen. Dat maakt de kans groot dat de psychiater in zijn professionele competenties ongelijk behandeld en benadeeld wordt. Het wetsvoorstel creëert ongelijkheid tussen beide beroepsgroepen inzake de maatschappelijke zichtbaarheid van hun takenpakket en gedeelde professionele competenties.

Ook maak ik mij zorgen of ik als psychiater-psychotherapeut een titel (psychotherapeut) en een stuk beroepsidentiteit kwijt raak. Er is nog altijd geen duidelijkheid over een eventuele overgangsregeling. Ook zou ik het zeer bezwaarlijk vinden als psychiater/psychotherapeuten in het kader van een overgangsregeling verplicht wordt om "bij te scholen" terwijl zij al veel hebben geïnvesteerd om de titel psychotherapeut naast die van psychiater te bemachtigen. Datzelfde vind ik gelden voor psychotherapeuten die niet ook psychiater zijn. Ik vind het ergerlijk dat hier al zo lang onduidelijkheid en onzekerheid over bestaat. Als psychiater/psychotherapeut vind ik het wetsvoorstel in de huidige vorm derhalve ontoelaatbaar en acht een andere inhoudelijke beschouwing noodzakelijk.