Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 8 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Een bijzonder slecht voorstel om diverse redenen:
1. De zorg wordt duurder: Wanneer alle basispsychologen zich moeten scholen tot GZpsychologen dan krijgen we een tekort aan medewerkers; er zijn te weinig opleidingsplaatsen. Daarnaast zitten de GZpsychologen in een hogere functieschaal dan de basispsycholoog en dit leidt tot toenemende (en onnodige) hoge kosten. Dit is niet te betalen voor GGZ instellingen die toch al te maken hebben met beperkte marges.
2. De investeringen die worden gedaan in een nieuwe beroepenstructuur staan in geen verhouding tot het probleem. Patiënten lijden, mijns inziens, niet onder de huidige beroepenstructuur. Is er onderzoek waaruit blijkt dat de huidige beroepenstructuur niet eenvoudig genoeg is voor patiënten? Ik vermoed van niet. Mocht dat onderzoek er wel zijn en patiënten klagen over ondoorzichtige beroepenstructuur: is dat op dit moment het meest urgente en belangrijke probleem in de geestelijke gezondheidszorg?
3. De toegankelijkheid van de zorg komt nog verder onder drukt te staan. Orthopedagogen zullen afhaken omdat er geen doorgroei mogelijkheden meer voor ze zijn. Langere wachtlijsten in de jeugdzorg tot gevolg. Psychotherapeuten (zonder BIG registratie als GZ-psycholoog) moeten gaan investeren in nascholing en kunnen in die tijd geen cliënten zien. Wederom: langere wachttijden
4. De zorg wordt duurder. Naast ruim 2000 klinisch psychologen zullen zo’n 5000 psychotherapeuten instromen in het nieuwe beroep klinisch psycholoog-psychotherapeut. In veel instellingen krijgt de klinisch psycholoog in een schaal hoger betaald. Als slechts de helft van de voormalige psychotherapeuten dat ook eist, dreigt voor instellingen (die nu al onder grote financiële druk staan) faillissement. Waardoor de toegankelijkheid weer verder onder drukt komt te staan.