Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zoetermeer
Datum 18 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
In de eerste plaats denk ik niet dat de gekozen structuur zorgt voor duidelijkheid, maar hierop hebben al veel anderen inhoudelijk gereageerd.
Ik maak me zorgen over de gevolgen van dit wetsvoorstel, omdat het zich vooral richt op het hervormen van de psychologische (BIG)beroepen, en lijkt voor te sorteren op het verdwijnen van orthopedagogen uit de (S)GGZ.
Ik ben zelf Orthopedagoog-generalist-BIG en werkzaam in de Specialistische GGZ. In mijn team zijn nog twee andere Orthopedagoog-generalisten en daarnaast nog enkele orthopedagogen. Ik heb de functie van regiebehandelaar, en ben hierin gelijkwaardig aan een GZ-psycholoog. Gelijkwaardig, maar niet gelijk. Ik heb dezelfde diagnostiekopleiding, ben extra geschoold in CGT, EMDR en Schematherapie, maar heb daarbij een net iets bredere blik wanneer het gaat om het beoordelen van problematiek vanuit de context van levensloop, opvoeding en leefomgeving. Toch is het nu al zo dat als een patiënt 18 jaar wordt, mijn organisatie voor mijn werkzaamheden een lager tarief ontvangt dan wanneer een GZ-psycholoog deze werkzaamheden zou uitvoeren.
En dat is waar we heen gaan met deze Wet. Er werken veel deskundige, hardwerkende Orthopedagogen en Orthopedagoog-Generalisten in de GGZ. Voor deze mensen is straks geen plek meer in de GGZ, omdat met deze nieuwe Wet hun groeimogelijkheden worden afgesneden.
Met de steeds maar groeiende wachttijden in de GGZ heeft u de Orthopedagogen en Orthopedagoog-Generalisten hard nodig!