Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Vleuten
|
Datum
|
15 februari 2024
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik werk al jaren als arts en ben sinds 3 jaar in opleiding tot psychotherapeut. Dit wetsvoorstel zal voor mij en mijn collega psychotherapeuten, met name de psychotherapeuten zonder GZ-titel, veel verandering met zich meebrengen. We moeten ons eerst omscholen tot GZ-psycholoog en daarna nog eens tot KP-PT’er. Terwijl op dit moment het beroep psychotherapeut met goede reden een BIG-registratie verdient. We moeten veel tijd gaan investeren die we ook kunnen besteden aan het behandelen van patienten. Ik voel veel weerstand tegen nog meer opleiding na al die studiejaren, maar daarnaast maak ik mij ook zorgen over de financiële haalbaarheid, de krapte qua opleidingsplekken en de verbreding van het werkveld van de specialist. Om nog maar niet te spreken over de omslachtige brede nieuwe titel.
Ik kan mij niet voorstellen dat de inhoudelijke werkzaamheden van de KP’ers en PT’ers zullen veranderen, wat het dus vooral een omscholing voor de vorm maakt. De gemiddelde psychotherapeut heeft geen affiniteit met management en onderzoek. Ook GZ’ers zullen jonger worden, met minder ervaring terwijl ze wel regiebehandelaar kunnen zijn. Ik verwacht ook dat veel behandelaren de handdoek in de ring zullen gooien. Als het nou echt een probleem zou oplossen is het nog tot daar aan toe, maar volgens mij is het beoogde probleem er helemaal niet en werkt de beroepenstructuur zoals die er nu is voldoende. Er zijn veel dringender problemen die kostbaar geld en tijd zouden moeten kosten.
De GGZ staat al onder druk met lange wachtlijsten, tekort aan opleidingsplekken, hoge werkdruk en demoralisatie. Ik verwacht dat dit voorstel de problemen alleen maar zal verergeren.
Ik zou u willen vragen om een gedachte experiment te doen over wat dit zou betekenen als dit in de medische sector zou gebeuren. Onder medisch specialismen bestaat namelijk ook veel overlap in werkzaamheden. Stel, mensen vinden het ingewikkeld te bepalen naar welke specialist ze moeten met hun zere knie. En dat dan de sportarts en orthopeed 1 beroepsgroep wordt. Sportartsen moeten zich dan eerst omscholen tot chirurg en daarna tot orthopeed, maar orthopeden worden automatisch sportarts. Terwijl de huisarts goed genoeg weet waar die patient heen moet. Deze vergelijking klopt niet 100% maar het zet wel de absurditeit van het voorstel in het licht.
Ik hoop met heel mijn hart dat dit voorstel wordt afgekeurd, en dat er kritisch wordt gekeken naar de voor- en nadelen ervan.