Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen

Reactie

Naam HK Leuner
Plaats Nijmegen
Datum 13 februari 2024

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Ik denk dat het enorm veel gaat kosten en weinig gaat opleveren.

Het gaat veel kosten:
• een grote groep ervaren behandelaren gaat naar een hogere salarisschaal getild worden.
• De extra opleiding kost geld en tijd, waardoor minder cliënten behandeld kunnen worden.
• Als huidige psychotherapeuten door de wijziging hun BIG kwijt raken of vroeger met pensioen gaan, gaat veel expertise en personeel verloren.

De meerwaarde is onduidelijk:
• De opleiding tot klinisch psycholoog is langer en duurder dan de opleiding tot psychotherapeut. Is er voldoende onderbouwing dat dit tot een aanzienlijke verbetering van kwaliteit van zorg leidt? En is er onderbouwing dat huidige psychotherapeuten onvoldoende functioneren?
• De titel psychotherapeut is internationaal bekend en gerespecteerd. De nieuwe titel “klinisch psycholoog/psychotherapeut” is omslachtig en onduidelijk en zorgt juist voor verwarring bij cliënten, leken en buitenlandse collega’s. (“wat ben jij? Psychotherapeut of klinisch psycholoog? Wat is het verschil? Huh?).
• De keuze om juist de klinische psycholoog als nieuwe standaard te definiëren lijkt mij aangezien de hoge kosten alleen gerechtvaardigd als er
1) een tekort aan psychologische managers en wetenschappers is en
2) het grootste gedeelte van huidige klinische psychologen in hun dagelijkse praktijk veel gebruik maakt van hun kennis over wetenschappelijk onderzoek en management.
Als dit niet zo is, zou het logischer, kostenbesparender, nuttiger en voor cliënten en internationale collega’s duidelijker zijn als de kortere, minder dure opleiding tot psychotherapeut de standaard is met de optie om zich later, indien nodig, op gebieden zoals management of wetenschappelijk onderzoek bij te scholen.

• Verder is het mij onbegrijpelijk dat universitair opgeleide, goed functionerende professionals met vier jaren vervolgopleiding en jarenlange ervaring in de (specialistische) GGZ dadelijk hun BIG kwijt gaan raken en daarmee gelijk gezet worden met basispsychologen en niet eens even zelfstandig mogen behandelen als GZ psychologen. Hiermee wordt gesuggereerd dat de hele opleiding tot psychotherapeut niets waard is en dat ervaren psychotherapeuten en regiebehandelaren op eens als zelfstandige behandelaren onbekwaam zijn. Deze verspilling van talent kan zich Nederland in tijden van vergrijzing, personeelstekort en lange wachtlijsten niet veroorloven.