Wet vereenvoudiging beroepenstructuur psychologische beroepen
Reactie
Naam
|
drs Anja Budie
|
Plaats
|
Kerkrade
|
Datum
|
25 februari 2024
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Geacht ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport/ Geachte mevrouw Helder,
Ik wil net als anderen onder de aandacht brengen dat het niet alleen de psychologische beroepen BIG, als opgenomen in de onderliggende beroepenstructuur, psychologische zorg bieden. In deze beroepenstructuur zijn diverse, binnen de zorg belangrijke beroepsgroepen, waaronder: MBO en HBO geschoolde collega's, Systeemtherapeuten, Orthopedagogen en Orthopedagoog Generalisten, niet meegenomen. Dat de beroepenstructuur zorgt voor vereenvoudiging is een oneigenlijk argument en het biedt de client ook niet de transparantie die het beoogt te bieden. Ik voorzie een groot risico op: het buiten sluiten van waardevolle professionals en daarnaast ook op een onnodige hiërarchische werking.
Als psychotherapeut io ben ik het verder eens met de actiegroep 'Red de Psychotherapeut'. Het is mijns inziens belangrijk het ambacht van de Psychotherapeut an sich te behouden. Alle psychotherapeuten in een overgangsregeling naar het nieuwe beroep Klinisch Psycholoog-Psychotherapeut (KP-PT) daar zit de psychologische zorg naar mijn idee zeker niet op te wachten. Veel tijd zal opgaan aan scholing buiten de kernactiviteit, waar dit ook ingezet kan worden ten behoeve van de kernactiviteit, te weten: diagnostiek en therapie geven. Op te merken hierbij dat de wachttijd voor cliënten nu al vaak te lang is. Een grote(re) groep specialisten (KP-PT) betekent ook een (onnodig) duurdere psychologische zorg.
Samenvattend: Een nieuwe beroepenstructuur psychologische zorg moet naar mijn mening alle beroepsgroepen/ambachten binnen de psychologische zorg opnemen. Alleen dan biedt het de client ook echt inzicht en overzicht. Het beroep/de ambacht Psychotherapeut moet blijven bestaan.
Vriendelijke groet,
Anja Budie